MOD-grundaren Martha Ehlin har avlidit. Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENMOD-grundaren Martha Ehlin har avlidit. Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
MOD-grundaren Martha Ehlin har avlidit.  Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Martha Ehlins kamp för andra patienters möjlighet till organdonation fick stor uppmärksamhet för tre år sedan - då hon röstades fram som lyssnarnas val till populära radioprogrammet "Sommar i P1". Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSENMartha Ehlins kamp för andra patienters möjlighet till organdonation fick stor uppmärksamhet för tre år sedan - då hon röstades fram som lyssnarnas val till populära radioprogrammet "Sommar i P1". Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
Martha Ehlins kamp för andra patienters möjlighet till organdonation fick stor uppmärksamhet för tre år sedan - då hon röstades fram som lyssnarnas val till populära radioprogrammet "Sommar i P1". Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN

Sommarvärden Martha Ehlin är död

Publicerad

Hon blev fri från cancern efter att ha fått fem nya organ.

Men sjukdomen kom tillbaka.

Nu har MOD-grundaren och sommarprataren Martha Ehlin, 38, avlidit.

"Det är för oss ofattbart att Martha inte längre är med oss." skriver MOD på sin hemsida.

När idrottsläraren Martha Ehlin var 32 år gammal fick hon plötsligt en molande smärta i ryggen.

Efter flera läkarundersökningar fick hon diagnosen cancer - och att sjukdomen var obotlig.

Hon ställdes inför valet mellan regelbundna cellgiftsbehandlingar resten av livet eller att genomgå fem olika organdonationer, och valde det senare.

– Samtidigt som jag hoppades på att få nya organ skämdes jag - det innebar ju att någon annan måste dö, sa Martha Ehlin i en intervju med Filter i höstas.

Blev lyssnarnas val i "Sommar i P1"

Operationerna gick bra, och efter två år hade hon blivit fri från cancern och var tillbaka i sitt rörliga och aktiva liv.

Det nya livet gjorde att hon ville ge tillbaka och hjälpa människor som befann sig i samma situation, och tillsammans med vännen Peter Carstedt startade hon sedan organisationen Mer organdonation, MOD. Organisationen är idag Sveriges största informations- och kunskapscentrum om donation och föreningen driver donationsutvecklingen med syfte att öka antalet donationer i Sverige.

Martha Ehlins kamp för andra patienters möjlighet till organdonation fick stor uppmärksamhet för tre år sedan - då hon röstades fram som lyssnarnas val till populära radioprogrammet "Sommar i P1".

Prins Daniel, som fått en transplanterad njure av sin pappa, bjöd även in Martha till ett möte på Slottet för två år sedan i samband med en temavecka om organdonationer.

MOD: "Avled lugnt och stilla"

Men transplantationerna hjälpte inte. Sjukdomen kom tillbaka och när Martha Ehlin nyligen skulle genomgå ännu en operation orkade inte kroppen mer.

Hon avled i lördags skriver organisationen MOD på sin hemsida:

"Martha avled, lugnt och stilla, i kretsen av sina anhöriga lördagen den 19 mars. Martha transplanterades för 7 år sedan på grund av en tumörsjukdom. En sjukdom som nu kom tillbaka och krävde en ny operation. Operationen lyckades inte rädda hennes liv.

Våra tankar går först och främst till familjen samtidigt som vi försöker förstå det som är oförståeligt och acceptera det som är oacceptabelt. Det är för oss ofattbart att Martha inte längre är med oss."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag