Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommarvärden Martha Ehlin är död

MOD-grundaren Martha Ehlin har avlidit. Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Martha Ehlins kamp för andra patienters möjlighet till organdonation fick stor uppmärksamhet för tre år sedan - då hon röstades fram som lyssnarnas val till populära radioprogrammet "Sommar i P1".Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN

Hon blev fri från cancern efter att ha fått fem nya organ.

Men sjukdomen kom tillbaka.

Nu har MOD-grundaren och sommarprataren Martha Ehlin, 38, avlidit.

"Det är för oss ofattbart att Martha inte längre är med oss." skriver MOD på sin hemsida.

När idrottsläraren Martha Ehlin var 32 år gammal fick hon plötsligt en molande smärta i ryggen.

Efter flera läkarundersökningar fick hon diagnosen cancer - och att sjukdomen var obotlig.

Hon ställdes inför valet mellan regelbundna cellgiftsbehandlingar resten av livet eller att genomgå fem olika organdonationer, och valde det senare.

– Samtidigt som jag hoppades på att få nya organ skämdes jag - det innebar ju att någon annan måste dö, sa Martha Ehlin i en intervju med Filter i höstas.

Blev lyssnarnas val i "Sommar i P1"

Operationerna gick bra, och efter två år hade hon blivit fri från cancern och var tillbaka i sitt rörliga och aktiva liv.

Det nya livet gjorde att hon ville ge tillbaka och hjälpa människor som befann sig i samma situation, och tillsammans med vännen Peter Carstedt startade hon sedan organisationen Mer organdonation, MOD. Organisationen är idag Sveriges största informations- och kunskapscentrum om donation och föreningen driver donationsutvecklingen med syfte att öka antalet donationer i Sverige.

Martha Ehlins kamp för andra patienters möjlighet till organdonation fick stor uppmärksamhet för tre år sedan - då hon röstades fram som lyssnarnas val till populära radioprogrammet "Sommar i P1".

Prins Daniel, som fått en transplanterad njure av sin pappa, bjöd även in Martha till ett möte på Slottet för två år sedan i samband med en temavecka om organdonationer.

MOD: "Avled lugnt och stilla"

Men transplantationerna hjälpte inte. Sjukdomen kom tillbaka och när Martha Ehlin nyligen skulle genomgå ännu en operation orkade inte kroppen mer.

Hon avled i lördags skriver organisationen MOD på sin hemsida:

"Martha avled, lugnt och stilla, i kretsen av sina anhöriga lördagen den 19 mars. Martha transplanterades för 7 år sedan på grund av en tumörsjukdom. En sjukdom som nu kom tillbaka och krävde en ny operation. Operationen lyckades inte rädda hennes liv.

Våra tankar går först och främst till familjen samtidigt som vi försöker förstå det som är oförståeligt och acceptera det som är oacceptabelt. Det är för oss ofattbart att Martha inte längre är med oss."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.