Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vintertid 2018: EU-förslag vill stoppa sommartid för alltid

Bävan av sommartid är att vrida fram klockan en timme och missa värdefull nattsömn. Foto: MARKUS GANN / MARKUS GANN
EU-parlamentet i Bryssel. Ska de avskaffa sommartid som det är i dag? Foto: LISA MATTISSON EXP
Omställningen till sommartid gör oss både trötta och stressade. Foto: ANTONIOGUILLEM / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Vi blir mer aktiva utomhus med sommartid. Kronprinsessan Victoria är aktiv året runt. Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Snart kan det vara slut att ställa om klockorna på hösten och våren.

Ett beslut i EU-parlamentet i våras sa att EU ska utreda saken mer. Det kan betyda att vi struntar i normaltid och har ständig sommartid i EU.

Cirka 70 länder i världen ställer om klockan två gånger om året. I Europa är det samtliga EU-länder, men Ryssland gör det inte, utan har normaltid året runt.

Många klagar med all rätt att det är jobbigt att ställa om till sommartid. Man måste gå upp en timme tidigare på morgonen och det skapar stress.

Enligt forskning från Karolinska institutet dör 30 personer fler av stressrelaterade hjärtsjukdomar när Sverige går över till sommartid, rapporterar DN. Däremot minskar antalet döda i hjärtinfarkt med tio personer när det blir vintertid. 

 

LÄS MER: EU-förslaget: Skrota sommartiden redan 2019 

 

Finland kräver ständig samma tid

Det är Finland som kräver att EU ska avskaffa sommartid. Grunden är en  namninsamling med 70 000 namn, skriver finska tv-bolaget Yle. Sedan har parlamentet sagt ja och nu är frågan på EU-nivå. 

Efter omröstningen i EU-parlamentet ska nu frågan utredas. En förändring kan ske tidigast 2020 och resultatet kan bli ständig sommartid.

Detta vill vi i Sverige

Kristdemokraten Tuve Skånberg har motionerat i riksdagen varje år om att ha samma tid året runt. Varje år har han fått nej. Men när Europaparlamentet nu ska diskutera frågan ställer sig de svenska Socialdemokraterna bakom förslaget att slippa tidsomställningen. Även Centerpartisten och Europaparlamentarikern Fredrick Federley driver frågan, skriver Dagens Nyheter.  

– Sommartiden väcker starka känslor. Många varnar för att människor drabbas av hälsorisker när tiden flyttas fram och tillbaka, säger Cecilia Wikström (L) ordförande för EU-parlamentets utskott för framställningar, till Dagens Nyheter.

Skulle Finland avskaffa sommartiden gör man som grannen i öst, Ryssland, som tillsammans med Vitryssland slopade normaltiden 2011, och införde permanent sommartid. Detta ledde till stora protester, så 2014 gick Ryssland över till permanent normaltid. 

Benjamin Franklin var först att föreslå sommartid. Detta innan det fanns enhetliga tider. Foto: / OKÄND

Varför har vi sommartid?

Första förslaget till sommartid väcktes av USA:s Frankrikeambassadör Benjamin Franklin redan 1784. 

Det skulle dröja till första världskriget innan det infördes. Tyskland och Österrike-Ungern införde sommartid 1916 för att minska bränsleförbrukningen. Sverige hakade på, trots att vi inte deltog i kriget, men bönderna klagade så försöket blev vara ettårigt.

Tanken på sommartid kom tillbaka med energikrisen på 1970-talet. Till Sverige kom sommartiden 1980.

Med sommartid fick vi ljusare kvällar, och kanske lägre elförbrukning. Men också problem vid övergången till och från sommartid. 

 

LÄS MER: Vintertid 2018: Så ställer du om klockan till normaltid 

 

 

Du kan grilla en timme längre på kvällen innan det mörknar. Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN

Det här är argumenten för sommartid

■ Det är ljusare på kvällarna. Skillnaden märks mest i början och slutet av sommartiden.

■ Många upplever att de är friskare och piggare under med sommartid.

■ Vi rör oss mer och ägnar mer tid åt utomhusaktiviteter, hävdar miljöekonomen Hendrik Wolff vid University of Washington i USA. Omsättningen för sport- och fritidsbranschen ökade med 3 procent när sommartid infördes, enligt en undersökning i EU 1999.

Det här är argumenten mot sommartid 

■ Enligt forskning från Karolinska institutet dör 30 personer till följd av den stress som bytet till sommartid medför. På hösten kommer de dödliga hjärtinfarkterna minska med tio fall när vi får sova en timme längre.

■ Det är jobbigt att ställa om till sommartid. Värst drabbas de kvällspigga/morgontrötta som måste upp en timme tidigare.

■ Risken för hjärtinfarkt ökar dagarna omedelbart efter övergången till sommartid på våren, hävdar Imre Janszky på institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet i Stockholm till National Geographics.

■ Det är mörkare på morgnarna. Många djur, som mjölkkor, har svårt med tidsomställningen.

■ Farligare trafik. Många hävdar att antalet trafikolyckor ökar i samband med omställningen till sommartid och trötta morgontrafikanter. Detta har inte kunnat bevisas.

■ Fler arbetsplatsolyckor på grund av sömnbrist.

■ Missade flyg. Ett antal personer glömmer att ställa om klockan och kommer för sent till sina tåg eller flyg. Andra kommer senare till jobbet.

När tågen kom införde järnvägen en egen tid för tidtabellerna. På varje järnvägsstation hade man en klockan med två minutvisare. En för den lokala tiden och en för järnvägstiden. Foto: LASSE SVENSSON

Vad är normaltid?

Sverige införde normaltid 1 januari 1879 som första land i Sverige. Tidigare hade varje ort i princip sin egen tid som styrdes av solen som skulle stå som högst klockan 12. Och det kunde skilja sig 45 minuter mellan Haparanda i öster och Strömstad i väst, 24 minuter mellan Stockholm och Göteborg.

När järnvägen fanns ett behov av samma tid i hela Sverige. Det fungerade inte med en tidtabell med en massa olika tidszoner. 

Vad är vintertid?

Det är som sommartid, fast tvärtom. Det vill säga att man sätter tillbaka klockan en timme på vintern, jämfört med normaltid. Det har tillämpats under vintern 1946-47 i Tjeckoslovakien. Vintertid är inte samma sak som normaltid.

När införde Sverige sommartid?

Sverige hade sommartid 15 maj-30 september 1916, under första världskriget. Tanken var att spara energi, men bönderna protesterade så mycket att det blev bara ett år.

1980 kom sommartiden tillbaka. Sedan starten har längden på sommartiden ökat. Sedan 1996 har EU gemensam sommartid från sista söndagen i mars till sista söndagen i oktober.

När ska vi ställa om klockan?

2018: Normaltid införs söndagen 28 oktober.

2019: Sommartid införs 31 mars. Normaltid 27 oktober.

2020: Sommartid införs 29 mars. Normaltid 25 oktober.

Har alla länder sommartid?

Cirka 70 länder tillämpar sommartid i världen. Alla länder i EU har, men många europeiska länder har det inte. Ryssland har ständig normaltid, medan Island, genom att placera sig i en tidszon de inte ligger i, har ständig sommartid.

USA har sommartid de kallar "Daylight saving time". Den gäller i samtliga 50 delstaterna, utom Hawaii och Arizona, där bara indianreservatet Navajo tillämpar sommartid.

I Australien och i andra delar av södra halvklotet har de sommartid under deras sommar, det vill säga mellan oktober och april.

De flesta länderna i Asien har inte sommartid.

Så förklara igen, hur gör vi när det blir sommartid?

Du behöver oftast inte göra något själv. Mobiltelefonen och datorn ställer om sig själv. Men tänk på utemöblerna! När det blir sommartid ställer du fram klockan en timme (tar fram möblerna). På hösten vrider du tillbaka klockan (ta tillbaka möblerna).