Sommartid blir vintertid 2021 – i natt ställde vi om klockan

Sömnforskaren: Så påverkas vi av vintertiden.
Så tänker du för att ställa om klockan rätt – och då ställs tiden om.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Förra året trodde man att hösten 2021 skulle vara sista gången klockan ställdes om. Men beslutet ser ut att dröja.
Foto: Shutterstock

Hösten har infunnit sig – men när kommer vintertiden?

Då ställer vi om klockan och så ska du tänka för att det ska bli rätt.

Förra året trodde man att hösten 2021 skulle vara sista gången klockan ställdes om. Men beslutet ser ut att dröja.  

Trots att EU-parlamentet beslutat att sommartiden ska slopas och enats om ett slutgiltigt datum, år 2021, verkar det inte vara sista gången vi ställer om klockan. Beslutet har än en gång skjutits på framtiden.

När blir det vintertid?

Söndagen den 31 oktober klockan tre på natten ställdes klockan om tillbaka en timme. Sedan är det vintertid fram till söndagen den 27 mars 2022.

Omställningen sker alltid sista söndagen i oktober och sista söndagen i mars.

Vintertid här i Sverige betyder att vi har så kallad normaltid – då klockan slår 12 mitt på dagen står solen som högst på himlen.

Ställa klockan fram eller tillbaka?

När vi ställer om till vintertid ställer vi tillbaka klockan en timme. När det sedan är dags för sommartid ställs den fram.

Det finns några tankesätt som kan vara till hjälp för att minnas vilket håll klockan ska dras när det är dags för vintertid. 

I Sverige kan många relatera grillen eller utemöblerna till de olika årstiderna. På hösten ställs de tillbaka och på våren ställs de fram. Lika som klockan alltså. 

Ställer alla mobiltelefoner om sig själva?

På alla smarta mobiltelefoner, som iPhone eller Android, ställer klockan om sig själv klockan 3 på natten. Ställer du ett larm på kvällen kan du därmed vara säker på att vakna vid rätt tidpunkt dagen efter – om än lite mer utsövd.

På vissa smarttelefoner går det att spärra funktionen, vilket en del gör när de reser utomlands. Kolla dina inställningar så du inte råkat stänga av automatisk tidszon.

Blir du osäker på tiden när du vaknar på söndag morgon den 31 oktober kan du ringa Fröken Ur, den automatiska telefontjänst som sedan 1916 har meddelat exakt tid var tionde sekund. Numret till Fröken Ur i Sverige är 90 510. Eller gå in på sajten 90510.se

EU vill ta bort tidsomställningen

EU tog 26 mars 2019 ett beslut om att slopa omställningen på en timme varje höst och vår – och i stället ha antingen normaltid eller sommartid året om i alla EU-länder. Planen är att EU-länderna själva ska få välja vilken tid de vill behålla.

EU-parlamentets ansvariga utskott tyckte att slutdatumet skulle vara sista söndagen i mars 2021. 

Men trots beslutet kommer vi fortsätta att ställa om klockan ett bra tag till. Slutet på tidsomställningen har alltså skjutits på framtiden.

I en omfattande webbundersökning genomförd av EU-kommissionen svarade 80 procent av de tillfrågade att de vill slippa tidsomställningen.


Sommartid i Sverige

■ Sedan 1980 ställer vi fram klockan en timme klockan 02 sista söndagen i mars, och drar tillbaka den en timme sista söndagen i oktober.

■ Vintertid – eller normaltid – har vi i Sverige haft sedan 1879. Innan dess hade vi lokala tider i olika delar av landet. Upp mot en halvtimme kunde skilja mellan landets östra och västra delar.

■ Normaltidens införande sammanföll med annan stor förändring – järnvägen. Resandet gjorde det krångligt med många olika tidtabeller.

■ Sedan 1996 har EU gemensam sommartid. För alla EU-länder gäller den från sista söndagen i mars till den sista söndagen i oktober.

■ Systemet används i större delen av Europa, dock inte på Island. Sommartid används också i majoriteten av USA:s delstater och i spridda delar av Sydamerika. De flesta delar av Afrika och Asien har bara en tid året runt.


Tidsomställningen på väg bort:

Vintertiden är här – slopad tidsomställning tidigast 2021

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.