Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sommartid 2019: Datum för att ställa fram klockan

Känner du till grillknepet för att lära dig om du ställer fram eller bak klockan. Foto: ANNA HÅLLAMS

Varje år i slutet av mars ställer vi om klockan till sommartid – här får du veta när och hur.

Snart kan tidsomställningen slopas – och vi får behålla sommartid året om.

Vilket datum gäller? Ska du ställa fram klockan – eller ställa tillbaka den? Och när kan vi slippa den här proceduren med sommartid och vintertid?

Här kommer svar på alla dina frågor.

När blir det sommartid i Sverige 2019?

Sommartiden 2019 börjar natten mellan lördag den 30 mars och söndag den 31 mars. 

Klockan två på natten mellan datumen ska du ställa fram klockan en timme, till klockan tre. Grillen kan du vänta med tills vädret tillåter.

Om du går och lägger dig klockan elva på kvällen kan du naturligtvis ställa fram klockan en timme redan då. Eller – om du kommer ihåg det – när du vaknar på söndag morgon.

Iphone ställer automatiskt om till sommartid

Använder du ingen klocka – utan litar till mobilen?  Då kan du vara lugn. Har du en smartphone ställer den om tiden medan du sover.

Det gäller bara att kontrollera inställningarna och att du inte av någon anledning har stängt av funktionen som ställer om automatiskt.

Blir du ändå osäker på tiden när du vaknar på söndag morgon den 31 mars är det bara att ringa Fröken Ur, en automatisk telefontjänst som i 85 år troget har meddelat exakt tid var tionde sekund. Numret till Fröken Ur i Sverige är 90 510.

Varför har vi sommartid?

Sommartid infördes första gången i flera europeiska länder 1916 för att spara energi och därmed bristvaran olja.

Systemet har införts och tagits bort under olika perioder – och orsaken har mest varit att spara energi. Senare forskning har dock ifrågasatt om sommartid verkligen reducerar förbrukningen av el.

Anhängare av sommartid menar att vi blir mer aktiva när vi utnyttjar ljuset på sommaren mer. Om tillgången på naturligt solljus sammanfaller bättre med mänskliga aktiviteter behöver vi inte använda lika mycket elektriskt ljus. Motståndare hävdar att rubbningarna i sömn och biologisk rytm motverkar de positiva effekterna.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Motståndare till sommartid hävdar att rubbningarna i sömn motverkar de positiva effekterna. Foto: LENNART HYSE / TT NYHETSBYRÅN

 

Sommartid/vintertid i Sverige sedan 1980

Sedan 1980 ställer vi fram klockan en timme klockan 02 den sista söndagen i mars, och ställer tillbaka klockan en timme den sista söndagen i oktober.

Vintertid – eller normaltid som den också kallas – har vi haft i Sverige sedan 1879. Innan dess hade man lokala tider i olika delar av landet. Det kunde skilja upp mot en halvtimme mellan landets östra och västra delar.

Normaltidens införande sammanföll med annan stor förändring – järnvägen. När folk började resa blev det krångligt att använda sig av många olika tidtabeller.

EU har haft gemensam sommartid sedan 1996. Den ligger samtidigt för alla EU-länder – från den sista söndagen i mars till den den sista söndagen i oktober.

Systemet med sommartid används i större delen av Europa, dock inte på Island. Sommartid används också i majoriteten av USA:s delstater och i spridda delar av Sydamerika. I de flesta delar av Afrika och Asien håller man sig bara till en tid året runt.

 

Marita Ulvskog är huvudförhandlare för lagstiftningen kring avskaffandet av sommartid i EU. Foto: JENS L'ESTRADE

 

Ska Sverige sluta med sommartid?

EU har lagt fram ett förslag om att slopa omställningen på en timme varje höst och vår – och i stället köra antingen normaltid eller sommartid året om över hela EU.

I en omfattande webbundersökning genomförd av EU-kommissionen svarade 80 procent av de tillfrågade att de vill slippa tidsomställningen.

Ännu är inte klart om när och hur sommartiden slopas. Planen är att EU-ländarna själva ska få välja vilken tid de vill behålla. Socialdemokraternas Marita Ulvskog är huvudförhandlare för lagstiftningen kring avskaffandet. Ryssland beslutade 2011 att inte längre använda särskild sommartid.

Knep för att lära dig hur du ställer om klockan

Så här kan du tänka: Om det är sommartid så ställer du fram grillen för härliga sommarkvällar utomhus, klockan ska du då alltså ställa fram. När det är vinter ställer du tillbaka grillen, du ställer alltså tillbaka klockan vid skifte till vintertid. Nu blir det enkelt att komma ihåg!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!