Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommarpratarnas kritik: ”Låt även döva ta del av våra sommarprogram”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Influencern Therése Lindgren är en av tolv sommarpratare som skrivit under debatten. Foto: Amanda Parkkinen
Foto: AMANDA PARKKINEN / SVERIGES RADIO
Filmregissören Rojda Sekersöz.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Skådespelaren Hedda Stiernstedt.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Tolv sommarpratare och organisationen Make Equal kritiserar Sommar i P1 då programmet inte är tillgängligt för hörselskadade.

”Det handlar om demokrati och rätten till delaktighet men också om något så enkelt som en önskan om att ta del av underhållning,” skriver de på DN debatt.  

Sommarpratarna skriver att det är en ära att få vara en del av P1:s traditionsenliga sommarserie som ofta väcker känslor, skapar debatt och blir snackisar på arbetsplatser. Men kritiserar Sveriges Radio då hörselskadade inte inkluderas i traditionen.

1,3 miljoner har nedsatt hörsel

”Vi har under en tid nu tagit del av berättelser av debattörer om hur personer som är döva eller hörselskadade kan följa hyllningarna, debatterna och media runt omkring, men aldrig får ta del av själva programmen,” står det i debattinlägget. 

Bland namnen som signerat debatten finns influencern Therése Lindgren, filmregissören Rojda Sekersöz, musikern Ulf Lundell, professorn Björn Olsson och skådespelaren Hedda Stiernstedt. 

”I Sverige finns ungefär 10.000 döva personer och cirka 1,3 miljoner personer med nedsatt hörsel. För denna grupp är Sommar i P1 inte tillgängligt,” skriver de och uppmanar Sveriges radio att teckenspråkstolka eller transkribera sommarprogrammen.

Transkribering kan vara tillgänglig till Vinter i P1

På Sveriges Radio-bloggen skriver Elle-Kari Höjeberg, utbudsansvarig för tillgänglighetsfrågor, den 9 juli att Sveriges Radio kommer att testa transkribering under hösten. Något som kommer göras i samarbete med flera intresseorganisationer.

”Den expertis som organisationerna kan erbjuda oss ser vi som nödvändig för att ta arbetet vidare. Vi kommer arbeta med förberedelser under hösten och hoppas att det kan resultera i ett försök med transkribering i samband med att vi sänder Vinter i P1 i december, ”skriver hon på bloggen.

Här är de som signerade debatten:

Johan H. Andresen, företagsledare

Martin Hägglund, filosof och litteraturforskare

Yngve Gustafson, professor i geriatrik

Björn Natthiko Lindeblad, civilekonom, före detta buddhistmunk och föreläsare

Therése Lindgren, influencer

Ulf Lundell, musiker, författare och bildkonstnär

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar

Awad Olwan, imam

Rojda Sekersöz, filmregissör

Hedda Stiernstedt, skådespelare

Patrik Svensson, journalist och författare

Rasmus Troedsson, skådespelare och journalist.

Maria Johansson, Make Equal.

Kristina Wicksell Bukhari, Make Equal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.