Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sommarlarmet: akutläge

Sofia Persson, sjuksköterska i Borås. Foto: Lasse Svensson

LUND/BORÅS. I sommar drabbas sjukvården i Sverige av en djup kris.

Personal går på knäna av överbelastning och patientsäkerhet hotas av underbemanning.

- I sommar blir det katastrof, säger Susanne Wensmark, skyddsombud på Kommunal.

- Jag har sagt upp mig. Det fungerar inte att leva socialt och ha ett privatliv när man jobbar här, säger en Katarina Lockman Frostred, akutläkare i Lund.

35 ANMÄLNINGAR PÅ FEM MÅNADER

Skånes universitetssjukhus gjorde förra året 59 anmälningar enligt Lex Maria, för att utreda om vården brustit, om det begåtts fel av personalen.

Hittills i år är sjukhuset föremål för 35 anmälningar.

Här är rubrikerna i ledningens egen sammanställning.

11 juni: Barns kateter hamnade fel.

3 juni: Upptäckte tvilling under ingreppet.

27 maj: Ögonoperation fördröjd.

22 maj: Dödsfall efter olycka.

16 maj: Blodförväxling.

15 maj: Missad cysta vid operation.

7 maj: SUS anmäler höga värden.

3 maj: Flicka avled efter brott på en shunt.

3 maj: Missad njursvikt.

2 maj: Förväxling av sidor.

29 april: Fick allergisk reaktion efter miss i journalen.

26 april: Programfel i larm.

24 april: Drabbades av stroke efter missad remiss.

17 april: Försenad tumörupptäckt.

17 maj: Brist på plats.

16 maj: Sidoförväxling.

10 april: Dödsfall efter akutbesök.

3 april: SUS anmäler vård.

28 mars: Dubbel dos medicin.

28 mars: Litet barn fick tredubbel dos.

26 mars: Kvinnas fall.

19 mars: Medicinering via spruta.

18 mars: Lång väntan på akuten.

14 mars: Utsattes för risk då kontroll av saltbalans missades.

13 mars: Medicinsk överdosering.

12 mars: Brännskada på tidigt fött barn.

11 mars: Fördröjd insulin.

4 mars: Bristande övervakning.

20 februari: Lungcancer upptäcktes efter 1,5 år.

18 februari: Brister inför beslut om tvångsvård.

12 februari: Testikel opererades bort efter fördröjd operation.

6 februari: Missat röntgensvar försvårade skada.

30 januari: Onödig hudoperation.

18 januari: Fel dos medicin.

10 januari: Rest av moderkaka.

Expressen har varit i kontakt med flera akutmottagningar runtom i landet. En dyster bild tonar fram av vad som väntar både sjukvårdspersonal och patienter nu under semestermånaderna.

På Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås tvingar personalbristen sjuksköterskor att arbeta 17-timmarspass. De kan stämpla in 14:00 - och sluta 07:15 nästa dag.

- Jag är uppgiven. Vården påverkas utan tvekan, säger Sofia Persson, 41, sjuksköterska på strokeavdelningen.

Historierna om personalens överbelastning är många. Som personal som vid slutet av sina dubbelpass helt slutkörda ska behandla nyinkomna strokepatienter med blodproppslösande medicin, något som måste doseras ytterst noga.

Hoppas på lösning även i år

Varje sekund är viktig - tio miljoner hjärnceller dör varje minut. Men sjuksköterskan är så trött att annan personal tillkallas. Tid förloras och patienten drabbas.

- Undersköterskebristen gör att patienter inte kommer upp ur sängen och får ny blöja förrän klockan 12 på dagen. Ibland hinner vi inte ge den träning och rehabilitering patienter ska ha, berättar Sofia Persson.

På hennes avdelning kämpade man med personalbrist redan under våren.

För en vecka sedan sjukskrevs tre sjuksköterskor på strokeavdelningen, två på grund av arbetssituationen. Därmed uppstod ytterligare 57 arbetspass som behöver fyllas.

Sjukhusledningen är ändå optimistisk.

- Läget är tufft men tidigare somrar har vi lyckats reda ut personalsituationen. Jag hoppas att vi gör det även i år, säger Pernilla Bergwall, HR-chef på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Vid sjukhusen i Skåne är situationen för personalen också illa.

I flera år har akutmottagningen vid Universitetssjukhuset i Lund varit hårt ansträngd. I höstas tröttnade flera fackliga ombud på sjukhusledningen.

- Ingenting blev gjort. Förhållandena var katastrofala och gick ut över patienterna. En vårdsökande dog i sjukhuskorridoren under den långa väntetiden på att få behandling, säger huvudskyddsombudet Susanne Wensmark på Kommunal.

"Hinner knappt gå på toaletten"

Enligt socialstyrelsens granskningar avled 2011 fem personer på Skånes universitetssjukhus på grund av platsbrist. 2012 dog tre personer av samma skäl.

Efter en inspektion förra året utdelade socialstyrelsen svidande kritik mot sjukhusledningen för de många bristerna på akutmottagningen i Lund.

- Men det hjälpte inte så vi gjorde en anmälan till arbetsmiljöverket som genomförde en omfattande inspektion, fortsätter Susanne Wensmark, som har anställning som undersköterska på barnintensiven.

Det resulterade i en 20-sidig starkt kritisk rapport där verket krävde personalförstärkningar och en mängd åtgärder till förbättringar.

Men förändringen har gått trögt.

- Det är fortfarande lika orimliga arbetstider. Det är otryggt. Vi är överbelastade. Vi hinner inte ta lunch, knappt gå på toaletten, säger akutläkaren Katarina Lockman Frostred.

Problemen kan knappast lösas omgående.

- Det är inte lätt att i en hast skaka fram resurser och hitta den rätta kompetensen. Kraven är höga på de som ska arbeta på akutkliniken, säger Katarina Lockman Frostred.

"Vi har bromsat tappet"

Katarina Lockman Frostred har sagt upp sig och slutar i juli. Då ska hon ha semester ett par veckor för att sedan börja sin nya tjänst på Ängelholms lasarett. Där har akuten inte nattöppet.

En kollega som också slutat hade fyra månaders övertid det sista året efter mycket övertid och långa pass. Hon orkade inte längre.

Sedan i januari har 14 av 38 läkare på akutkliniken slutat och sökt sig andra tjänster. Långt ifrån alla har kunnat ersättas.

- Efter Arbetsmiljöverkets rapport trodde vi att arbetsgivaren förstått allvaret, riskerna för både personal och patienter. Det kanske de har, men inte som vi hoppats. De resonerar bara utifrån ekonomiska termer, säger Susanne Wensmark.

Jan Ljunghusen är verksamhetschef för akutmottagningen i Lund:

- Vi har upprättat en handlingsplan och visat på klara förbättringar av arbetsmiljön. Vi har också bromsat tappet av läkare och annan vårdpersonal, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!