Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sommaren kan bli som 2018 – LRF rustar med ”war room”

Varnar för bakslag: Sommaren riskerar elda på inflationen
Stora Alvaret utanför Borgholm sommaren 2018.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mönsterås sommaren 2018. Torkan det året slog hårt mot lantbrukarna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Falsterbo sommaren 2018.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal 2018.
Foto: MATS ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL
1 / 7

Den heta och torra sommaren 2018 slukade skogsbränderna över 20 000 hektar skog.

Vårens torka har redan ställt till det på flera håll i landet – och nu rustar Lantbrukarnas riksförbund för ett nytt nödläge, rapporterar Sveriges Radio.

– En sådan krisgrupp blir lite av ett ”war room” där har vi har möten varje morgon, säger Markus Hoffman, ansvarig för mark, vatten och hållbarhetsfrågor på LRF till ”Ekot”. 

Våren och sommaren 2018 blev de varmaste i modern tid i hela Skandinavien. Skogarna brann och många bönder gick på knäna när skördarna tog stryk och djur tvingades nödslaktas. 

De storskaliga vädersystem som skapar förutsättningarna för sommarens väder går att jämföra med de för fem år sedan, vilket Expressen tidigare rapporterat. 

Sommaren 2023 kan alltså bli lika varm som 2018. 

– Det blir varmare och varmare. Extremt torrt ser det ut att bli i augusti, har TV4-meteorologen Madeleine Westin tidigare sagt i ”Nyhetsmorgon”

LRF:s återskapar torkagrupp

Redan nu är läget pressat för svenska bönder i flera svenska län, rapporterar Sveriges Radios ”Ekot”. I Blekinge har LRF startat upp den så kallade ”torkagruppen” från 2018 för att kunna stötta lantbrukare både psykiskt och ekonomiskt, rapporterar ”Ekot”.

Även centralt förbereder sig organisationen för att dra i gång en krisgrupp redo att ha möten varje morgon för att följet läget för livsmedelsproduktionen och lantbruket – dygn för dygn.

– Kommer det nederbörd – eller gör det inte det? Hur har det senaste dygnets samtal gått med myndigheter och regeringen gått? Vi behöver följa det här på dygnsbasis, säger Markus Hoffman till Sveriges Radio. 

Drönare i skogsbruket: ”Rör varken rötter eller marken”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.