Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Sommaren" inleddes med tre decimeter snö

Britta-Karin hade planterat buskar och fått fram utemöblerna - då kom snön igen.
Foto: Läsarbild

Den här junimorgonen kommer Britta-Karin Winka Svakko, i Gardvik öster om Tärnaby, minnas länge.

När hon vaknade låg 28 centimeter snö på marken.

- Jag som planterade buskar och tog ut utemöblerna i går, säger hon.

Vid 5-tiden i morse lyssnade Britta-Karin Winka Svakko på radion. Då fick hon höra att det kommit snö i Kiruna. När hon tittade ut genom sitt eget fönster, såg hon ett tre decimeter tjockt snötäcke och termometern visade 0,6 plusgrader. Att det är 1 juni är svårt att tro. Likaså att hon planterade buskar så sent som igår.

- Man kan inte annat än att skratta. Här i Gardvik hade gräsmattorna börjat grönska och i min rabatt var tulpaner på väg att blomma, säger Britta-Karin.

Omfattande lågtrycksområde

Hennes kusin tog sig inte ens upp till vägen med bilen.

- Visst har det varit vitt på backen in i juni men tre decimeter tror jag inte att jag varit med om, säger Britta-Karin.

Enligt SMHI har ett omfattande lågtrycksområde kopplat greppet om Nordeuropa. Börtnan i södra Jämtland hade 6 minusgrader under natten, vilket är lägsta junitemperatur i Sverige på ca 20 år. Det är bara delar av norra Norrland och Lapplandsfjällen som har fått snö under natten. I övriga landet regnar det.

- Det är inte unikt. Det har hänt förut, speciellt upp mot Norrland och Lapplandsfjällen, att det kan komma snö så här i början utav juni. 1932 så rapporterade en plats i Lappland ett snöfall på 100 centimeter den 1 juni. Som tur är, är det en bit ifrån det, säger Alexandra Ohlsson.

Ostadiga vädret fortsätter

Fredagen bjuder på mycket regn i Götaland och östra Svealand. I Lapplandsfjällen finns risk för mer snö. Det ostadiga väderläget fortsätter under både lördag och söndag.

- Vi har en ganska ostadig och sval helg framför oss. På de flesta håll handlar det om regn, säger Alexandra Ohlsson.

Under nästa vecka stiger dagstemperaturen långsamt och kan nå upp till 18-19 grader på vissa håll.

- Men det är inte direkta de sommartemperaturer vi hade förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.