Britta-Karin hade planterat buskar och fått fram utemöblerna - då kom snön igen. Foto: Läsarbild
Britta-Karin hade planterat buskar och fått fram utemöblerna - då kom snön igen. Foto: Läsarbild

"Sommaren" inleddes med tre decimeter snö

Publicerad

Den här junimorgonen kommer Britta-Karin Winka Svakko, i Gardvik öster om Tärnaby, minnas länge.

När hon vaknade låg 28 centimeter snö på marken.

- Jag som planterade buskar och tog ut utemöblerna i går, säger hon.

Vid 5-tiden i morse lyssnade Britta-Karin Winka Svakko på radion. Då fick hon höra att det kommit snö i Kiruna. När hon tittade ut genom sitt eget fönster, såg hon ett tre decimeter tjockt snötäcke och termometern visade 0,6 plusgrader. Att det är 1 juni är svårt att tro. Likaså att hon planterade buskar så sent som igår.

- Man kan inte annat än att skratta. Här i Gardvik hade gräsmattorna börjat grönska och i min rabatt var tulpaner på väg att blomma, säger Britta-Karin.

Omfattande lågtrycksområde

Hennes kusin tog sig inte ens upp till vägen med bilen.

- Visst har det varit vitt på backen in i juni men tre decimeter tror jag inte att jag varit med om, säger Britta-Karin.

Enligt SMHI har ett omfattande lågtrycksområde kopplat greppet om Nordeuropa. Börtnan i södra Jämtland hade 6 minusgrader under natten, vilket är lägsta junitemperatur i Sverige på ca 20 år. Det är bara delar av norra Norrland och Lapplandsfjällen som har fått snö under natten. I övriga landet regnar det.

- Det är inte unikt. Det har hänt förut, speciellt upp mot Norrland och Lapplandsfjällen, att det kan komma snö så här i början utav juni. 1932 så rapporterade en plats i Lappland ett snöfall på 100 centimeter den 1 juni. Som tur är, är det en bit ifrån det, säger Alexandra Ohlsson.

Ostadiga vädret fortsätter

Fredagen bjuder på mycket regn i Götaland och östra Svealand. I Lapplandsfjällen finns risk för mer snö. Det ostadiga väderläget fortsätter under både lördag och söndag.

- Vi har en ganska ostadig och sval helg framför oss. På de flesta håll handlar det om regn, säger Alexandra Ohlsson.

Under nästa vecka stiger dagstemperaturen långsamt och kan nå upp till 18-19 grader på vissa håll.

- Men det är inte direkta de sommartemperaturer vi hade förra veckan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag