Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sommarbeskedet: Värmen är tillbaka

Meteorologen Maria Augutis ger en väderprognos.
Varmare väder väntar i helgen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Temperaturerna kan gå över 26 grader.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Efter en kall inledning av juli är sommaren nu tillbaka med högsommarvärme.

Men nästa vecka kan rusket vara här igen med kallare temperaturer.

– Passa på att njuta av solen och värmen nu, säger Maria Augustis, meteorolog på Storm.

Kontrasten från juni och det stekheta midsommarvädret blev en chock när juli startade med regn och kyla.

– Det har varit riktigt svalt och ostadigt nu i början av juli. I hela landet har det varit en temperatur under det normala. Men nu kommer det att ändras, i alla fall temporärt, säger, Maria Augustis.

Redan på torsdagen började temperaturerna att stiga när ett högtryck kom in över landet och till helgen väntar varmare och soligare i väder i nästan hela Sverige.

– Det blir uppehållsväder över i stort sett hela landet, med en hög temperatur, 25-26 grader som mest, kanske till och med något högre, säger Maria Augustis.

Här kommer det bli varmast

I fjällen och hela västra Norrland kan det ändå komma en del moln och regn, medan den varmaste luften väntas i östra Götaland, östra Svealand och längs Norrlandskusten.

– Värmen hänger kvar under helgen, men det kommer att bli lite ostadigare från och med söndag och måndag, med en ökad risk för skurar och det kan även vara inslag av lokal åska, säger Maria Augustis.

Och sedan ser det ut som att värmen sakta försvinner och solchanserna minskar.

– Veckan kommer nog att börja varm och sedan övergå i mer ostadigt väder, även svalare luft som rör sig in. Så man får passa på att njuta av solen och värmen nu, säger Maria Augustis.

Varnar för höga UV-värden

Eftersom det varit mycket regn den senaste tiden finns det ingen stor oro för att det soliga vädret nu ska innebära ny risk för skogsbrand, men Maria Augustis uppmanar ändå till att vara försiktig om man till exempel grillar.

– När det nu blir soligt är det också viktigt att skydda sig med solkräm eller hatt, eftersom prognosen visar på höga UV-värden i stora delar av landet, säger hon.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.