Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sommar fram till för en vecka sedan – nu snöfall

Här drar blixtarna in mitt i snökaoset i Stockholm i natt
Josefine Bergstedt, meteorolog på Stormgeo.
Foto: Privat
Höstens första snö har kommit till Göteborg.
Foto: Linda Bergh
Medeltemperaturen ska vara under nollan i fem dygn för att det ska bli vinter – vilket det inte verkar bli den här gången.
Foto: Linda Bergh
Även om snön ligger på marken så är det inte meteorologisk vinter.
Foto: Linda Bergh

Fram till för en vecka sedan var det officiellt meteorologisk sommar i Göteborg – vilket är rekordsent. 

Nu faller snön över staden och temperaturen har nått vinter men den meteorologiska definitionen är inte uppnådd.

– Medeltemperaturen ska vara under noll fem dagar i rad, och den ser inte ut att göra det, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på Stormgeo. 

Den meteorologiska hösten nådde Göteborg för exakt en vecka sedan, den 14 november. Det var tre dagar senare än det förra rekordet från förra året.

Och nu en vecka senare är det minusgrader och mycket snö för att vara det första snöfallet för säsongen.

– Det känns som vinter och det är per definition vintertemperaturer men det har inte varit det tillräckligt länge, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på Stormgeo.

För att det ska bli den meteorologiska definitionen av höst ska medeltemperaturen vara under tio grader i fem dagar och för vinter är det medeltemperatur under nollan under fem dagar som gäller. 

Kylan ser inte ut att hålla Göteborgsområdet i sitt grepp så länge som krävs, och därför kommer det att vara fortsatt höst. 

”Ovanligt mycket snö”

Den sena hösten beror delvis på klimatförändringar, enligt meteorologen. Hösten kommer runt fem dygn senare än för 30 år sedan, det vanliga intervallet vid klimatforskning.

– Just det här väderläget skulle kunna vara en utstickande period som hade inträffat även om vi inte hade klimatförändringar. Svaret är både ja och nej, man kan inte säga att det enbart beror på klimatförändringar, säger Josefine Bergstedt. 

Men på grund av klimatförändringarna är haven varmare, vilket leder till både kraftigare regn- och snöfall.

– Snön i sig är inte ovanlig, eller beror på klimatförändringar, men det är mängden. Så stora mänger är en följd av klimatförändringar. Det brukar snöa i Götaland under andra halvan av november sen har det kommit ovanligt mycket snö.

Följ vädret och läget i trafiken

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.