Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Somayyehs mamma: ”Hon hann bara vara mamma i sex månader”

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Småbarnsmamman Somayyeh, 40, befaras ha hittats död i vattnet.
Foto: Privat / Privat
Hennes man har erkänt att han dumpat kroppen i vattnet.
Foto: Janne Åkesson/ Swepix

Hennes dotter är död.

Under torsdagen bekräftade polisen att det är Somayyeh, 40, som hittades död i vattnet vid Kvarnholmen i Nacka. 

Efter sju månaders väntan får Somayyehs mamma nu ta farväl av sin dotter. 

– Nu vet jag att min dotter ska få komma till ro och vi får en plats att gå till , säger mamman.

Under eftermiddagen fick Somayyehs mamma det fruktade samtalet som bekräftade vad hon egentligen visste.

– Det var polisens förundersökningsledare som ringde och jag fick besked om att det var min dotters kropp de hade hittat.

Redan klockan 20.30 på tisdagskvällen kom samtalet som Somayyehs, kallad Sasha i familjen, mamma hade väntat på i sju månaders tid. 

– Det var en polis som ringde och sa att det hade hittat en kropp vid Kvarnholmen och att det med stor sannolikhet var Sasha. 

Det var en undervattensrobot från sjöpolisen som hittade kroppen. Både polis och frivilliga har sökt i det strömma vattnet vid Kvarholmen tidigare utan resultat. 

– Kroppen låg så djupt att det inte var konstigt att de inte har hittat den förut, säger Somayyehs mamma. 

Kroppen skickades till rättsläkaren för obduktion. Under torsdagen bekräftade polisen att det rör sig om Somayyeh. Mamman har bestämt sig för att se sin dotters kropp, trots att både polis och rättsläkare har avrått henne. 

– Jag har väntat i sju månader och det är jag som bestämmer. Det är mitt barn och det spelar ingen roll hur kroppen ser ut. Jag måste få se att hon är borta.

Ensam med sin sorg

Hon är ensam med sin sorg, och med Somayyehs son som är ett drygt år gammal. Hon har svårt att prata. 

Tankarna på vad som hänt fortsätter hennes dotter fortsätter att snurra i huvudet. Levde hon när hon dumpades i vattnet? Vad hade hon för skador på kroppen? Var befann sig hennes barnbarn när dottern dog?

– Det är konstigt men jag kan inte sluta att tänka på mitt barns kropp på botten med det iskalla vattnet omkring sig. Jag tänker att jag inte vill att hon ska ha behövt ligga där helt ensam, sa hon tidigare i veckan.

Familjen visste att mannen har berättat att han har dumpat kroppen i vattnet kring Kvarnholmen. Men familjen har inte fått uppgiften från polisen att han erkänt att han dödat henne. 

– Han har förstört livet för sitt eget barn och för sig själv. 

Somayyehs mamma har tidigare berättat att barnbarnet var hett efterlängtat. De hade försökt få barn i över 10 år, hade genomgått flera ansträngande hormonbehandlingar och dottern avgudade sin son. Hon älskade även sin man, berättade mamman tidigare.

– Min dotter gjorde allt för honom. Hon älskade sin man.

Anmälde våld

Enligt mamman kom de anmälningar som fanns om våld i dotterns relation från andra personer i parets närhet som vänner och grannar. Somayyeh ville själv inte gå vidare med de anmälningar som fanns och det var inget hon ville prata med sin familj om. 

– Hon hann bara vara mamma i sex månader. Jag älskar mitt barnbarn över allt men det finns inget som kan ersätta en mammas kärlek. Jag är så mycket äldre, hur kommer det kännas för honom när han är ung och ska komma till mig med sina problem och funderingar?

Somayyeh sågs senast den 12 februari år då hon syns på övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora mossen. Hon var då på väg hem från jobbet som operationssjuksköterska till villan i Bromma.

Mannen sa till en början att att han inte visste vad som hänt men varken polisen eller familjen trodde på den förklaringen. Efter ett par månader i häktet berättade han att han hade dumpat Sashas kropp i vattnet. 

”Det måste hända något”

För Somayyehs mamma finns en vrede mitt i sorgen. Hon vill att det ska hända något, att svenska politiker ska vakna och ta det dödliga våldet mot kvinnor på allvar. Att det ska ske en förändring.

– Min dotter är inte den första som blir mördad av den hon älskar och inte den sista. Jag vill att alla politiker ska läsa detta och förstå att vi måste göra något åt det här. Det kan inte få vara så här - det måste hända något. 

Nu måste hon planera sin dotters begravning.

– Nu vet jag att min dotter ska få komma till ro och vi får en plats att gå till.

Hon har tidigare berättat om den svåra tiden efter dotterns försvinnande och hur det enda som hållit henne uppe är kärleken till och ansvaret för hennes barnbarn.

– Jag är glad att de har hittat hennes kropp men jag känner att jag bara vill försvinna från den här världen. Jag vill inte begrava mitt barn, det är hon som ska begrava mig.


Se tidigare inslag om försvinnandet

Familjen: Värsta tankarna finns hos oss alla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.