Barack Obama torkar tårar under sitt sista tal till nationen på McCormick Place i Chicago. Foto: Charles Rex Arbogast / AP TT NYHETSBYRÅNBarack Obama torkar tårar under sitt sista tal till nationen på McCormick Place i Chicago. Foto: Charles Rex Arbogast / AP TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama torkar tårar under sitt sista tal till nationen på McCormick Place i Chicago. Foto: Charles Rex Arbogast / AP TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama vinkar till publiken, tillsammans med hustrun Michelle, dottern Malia och vicepresident Joe Biden med hustrun Jill. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅNBarack Obama vinkar till publiken, tillsammans med hustrun Michelle, dottern Malia och vicepresident Joe Biden med hustrun Jill. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama vinkar till publiken, tillsammans med hustrun Michelle, dottern Malia och vicepresident Joe Biden med hustrun Jill. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
Mats Larsson

Åtta år med No Drama Obama är över

Publicerad

Som världen kommer att sakna honom.

No Drama Obama.

Med Donald Trump lär vi inte få något annat än just drama.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blev en symboliskt mycket talande natt i USA. I Chicago höll president Barack Obama sitt sista tal till nationen efter åtta år som president.

Men bara några timmar innan han gick upp på scen publicerades uppgifter att Ryssland har komprometterande material om mannen som blir Obamas efterträdare, Donald Trump.

Tydligare kan knappast konstrasten bli mellan de åtta i princip helt skandalbefriade år vi haft med Barack Obama, och vad som nu riskera komma skall.

Barack Obama höll sitt tal på McCormick Place i Chicago, det väldiga konferenscentrum där jag såg honom hålla sitt segertal efter att han vunnit tillbaka Vita huset vid valet 2012.

Obama nämnde inte Donald Trump vid namn i sitt cirka en timme långa tal, ett tal som givetvis innehöll en del nostalgi, men också varningar till Amerika och – som han uttryckte det – de ”hot mot demokratin” som existerar.

Och det rådde ingen större tvekan om att det också var varningar riktade till just Donald Trump. Obama fick sitt näst största jubel när han tillbakavisade diskriminering mot amerikanska muslimer.

Det största fick han när han hyllade sin hustru, Michelle Obama. Presidenten kunde inte hålla tårarna tillbaka då och blev tvungen att plocka upp en näsduk till ögonvrån.

Det var garanterat fler amerikaner som tårade upp till den scenen. Barack Obama lämnar scenen som en populär president, men hans hustru är än mer omtyckt.

Obama uppdaterade sina gamla valslogans om ”Ja, vi kan” och lade till ”Ja, vi gjorde det”.

Det är en sanning med modifikation. Ja, han fick igenom sin sjukförsäkringsreform, men mycket av hans arv hotas nu av att USA kommer att styras av en republikansk president med en republikansk kongress bakom sig.

Michelle Obama är ännu mer populär än sin make.Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN

Men en sak som tål att noteras är hur skandalbefriat dessa åtta år med Barack Obama varit. De tre senaste presidenterna som suttit åtta år fastnade alla i olika typer av skandaler, från Ronald Reagans Iran-Contras-affär till Bill Clintons Monica Lewinsky-skandal och riksrätt.

Med Obama har vi inte upplevt något sådant alls. Detta trots att oppositionen sedan 2010 kontrollerat minst en kammare i kongressen. Det är faktiskt anmärkningsvärt.

USA är ett mycket splittrat land och för många demokrater känns det förstås olidligt att den vältalige, reflekterande Obama nu ska ersättas av den vilt twittrande Donald Trump.

Hur länge dröjer det innan en speciell åklagare börjar granska den nye presidenten? Det råder ingen brist på material. Och nytt har just tillkommit.

De amerikanska underrättelsecheferna briefade både Obama och Trump i förra veckan om obekräftade uppgifter som Ryssland uppges ha om Trump.

Det handlar bland annat om sexvideos under ett besök som Trump gjorde i Ryssland 2013. Än allvarligare är påståenden att hackerattackerna mot det demokratiska partiet ska ha skett med Trump-kampanjens fulla vetskap och godkännande.

Liknande uppgifter har cirkulerat bland amerikanska journalister tidigare, men de lyckades aldrig få dem bekräftade. Det är de inte nu heller, men de amerikanska underrättelsecheferna inkluderade alltså ändå materialet i sin briefing.

Donald Trump kallade allt för ”Fejkade nyheter - en total politisk häxjakt” i sin tweet i natt. Fortsättning följer. Var så säkra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag