Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Som kvinna känner jag mig tryggare i Ungern”

Natalie Contessa af Sandeberg, 44 år, flyttade till Budapest i början av 2018. Foto: MARTIN FEJER
Martin Eriksson, 37, flyttade till Budapest i våras. Foto: MARTIN FEJER
Foto: MARTIN FEJER

BUDAPEST. Svenskar som flyttar utomlands för ett billigare liv i varmare klimat är vi vana vid.

Men Natalie och Martin är två svenskar som hade andra skäl för att söka sig bort från Sverige.

De kände sig inte trygga där längre.

Därför har de bosatt sig i Ungern.

Det blev stora rubriker när före detta SD-politikern Erik Almqvist flyttade till Budapest efter järnrörsskandalen år 2012. Han bor här fortfarande och har sällskap av flera andra svenskar med förflutet i partiet.

Ungern under premiärminister Viktor Orbán lockar en del utländska politiker långt ut på högerkanten. De ser honom som en förebild, inte minst vad gäller den mycket restriktiva invandringspolitiken.

Men det är inte bara politiker som sökt sig hit. Natalie Contessa af Sandeberg, 44 år, flyttade till Budapest i början av 2018 och bor här sedan dess.

Det är inget nytt land för henne. Hennes mamma är från Ungern och Natalie var två år när de flyttade till Sverige på 1970-talet. Mamman öppnade frisersalong på Östermalm i Stockholm och det är där Natalie också bott.

Natalie har flyttat till Ungern: ”Vill ha lugn och ro”

Men efter flyktingkrisen 2015 så tycker Natalie att Sverige har förändrats. Hon känner sig inte säker längre.

– Det är tryggheten framför allt som fått mig att flytta till Ungern, säger hon när vi träffas i Budapest.

”Med mer kontroll över vilka som kommer in i Sverige så skulle det vara ett fantastiskt land”, säger Natalie Contessa af Sandeberg. Foto: MARTIN FEJER

– Jag vill ha lugn och ro. Den känslan får jag här, men inte i Sverige. Jag vill kunna ta tunnelbanan klockan tio på kvällen och inte behöva känna mig rädd.

Hon berättar om hur hon en gång blev sexuellt trakasserad av en aggressiv mörkhyad man på tunnelbanan vid Karlaplan i Stockholm. De andra i vagnen tittade bara på och ingen ingrep.

– Visst finns det brottslighet här också, men inte som i Sverige. Som kvinna känner jag mig tryggare här.

Jag vill kunna ta tunnelbanan klockan tio på kvällen och inte behöva känna mig rädd

Någon lugn och ro blev det dock inte den första tiden. Natalie Contessa af Sandeberg kontaktade nämligen den ungerska statliga – och regeringstrogna – kanalen M1 och undrade om de ville intervjua henne, en ungersktalande kvinna som flyttat från Sverige.

– Jag förstår att mitt budskap passade premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz, men för mig var det också ett rop till Sverige. Det är fortfarande mitt hemland.

– Med mer kontroll över vilka som kommer in i Sverige så skulle det vara ett fantastiskt land. Det är mer politikerna hemma jag är arg på. Vi har ju inte haft någon kontroll över vilka som släppts in.

Den bild hon gav i intervjun var en mycket mörk version av Sverige med skottlossning varje dag, brandbomber som kastas mot villor, barn som inte kan gå i säkerhet till skolan.

”En del kallade mig rasist i Sverige”

Det är en verklighetsbeskrivning som många svenskar säkerligen finner rejält överdriven, men sakerna hon listar upp har onekligen hänt, om än inte dagligen. Intervjun fick stor uppmärksamhet i Ungern – och i Sverige – och fick många att reagera.

– En del kallade mig rasist i Sverige och tyckte jag kunde vara kvar i Ungern, men jag fick framför allt många positiva tillrop från svenskar. De tyckte jag varit modig som kommit ut och berättat.

Samtidigt blev hon en slags offentlig person och en ungersk journalist grävde fram och rapporterade att hon tidigare dömts för förtal i Sverige, något som också svenska medier rapporterade om. (Det handlade om ett bråk kring en hund som satt inlåst i en varm bil, säger hon. Men det fanns ytterligare fall i domen).

Som kvinna känner sig Natalie Contessa af Sandberg tryggare i Ungern än i Sverige, säger hon. Foto: MARTIN FEJER

I Ungern reagerade också en del av Orbáns motståndare med vrede på intervjun. Natalie Contessa af Sandeberg säger att hon fick ta emot flera hot efteråt i Budapest och levde ett tag även med skydd.

– Det blev ett väldigt jobbigt år, jag blev sjukskriven och fick avbryta mina studier här. Det är först nu som livet börjar bli normalt igen.

”Kulturen i Sverige går mycket i en vänsterextrem riktning”

Natalie hade som sagt kopplingar till Ungern sedan tidigare och talade även ungerska. Några sådana band har inte Martin Eriksson, 37 år.

Han har bott på Malta med sin hustru Sofia sedan ett par år, men de flyttade i vår till Budapest i stället. Och här planerar de att stanna.

– Jag tycker kulturen i Sverige går väldigt mycket i en politisk korrekt, kvävande vänsterextrem riktning, säger han.

– Lägg till det massinvandringssituationen. Om svenskarna vill göra den här typen av experiment, så får de väl göra det, men jag vill inte vara med.

”Jag vet att min fru kan gå hem sent en kväll och känna sig säker. Så är det inte i Stockholm längre”, säger Martin Eriksson. Foto: MARTIN FEJER

Han är i IT-branschen och startade för några år sedan nyhetsaggregatorn bubb.la. Det finns mycket han gillar med Ungern, säger han. Inte minst kostnadsläget. 

Med svensk lön kan han leva väl i Budapest, en stad Martin Eriksson kallar den kanske vackraste staden i världen.

– För samma hyra som i Stockholm gav mig en 1,5:a så får jag här en fyrarummare i ett K-märkt sekelskifteshus på 130 kvadrat.

Och liksom Natalie så nämner han tryggheten som en viktig orsak till att bosätta sig i Budapest.

– Jag vet att min fru kan gå hem sent en kväll och känna sig säker. Så är det inte i Stockholm längre. När vi flyttade 2015 så var jag alltid noggrann i Stockholm med att hon skulle ta en taxi på kvällen om hon var ensam. 

Samhällsutvecklingen har fått honom att tänka om

Sant är att inga terrordåd ägt rum i Budapest i dessa IS-tider och Ungern saknar i stort sett gängkriminalitet med dödskjutningar, men det är ett land som på sistone också fått allt hårdare internationell kritik för hur den liberala demokratin börjat monteras ned.

Premiärminister Viktor Orbán talar själv om en ”illiberal demokrati”. Regeringspartiet Fidesz har stor kontroll över landets medier, institutioner som formellt ska vara oberoende tas över av Fidesz-trogna, frivilligorganisationer befinner sig under stor press och korruptionen är omfattande bland partitopparna.

Martin Eriksson håller med om att Ungern är ett mindre demokratiskt land än Sverige, men det stör honom inte i någon större grad. Han medger att medierna i Ungern till stor del stöder högerregeringen, men menar att problemen med massmedierna är lika stora i Sverige, fast åt vänsterhållet i stället.

”Samhällsutvecklingen i Sverige och många andra länder har fått mig att tänka om vad gäller gränserna”, säger Martin Eriksson. Foto: MARTIN FEJER

Han har själv en bakgrund som nyliberal i Frihetsfronten, ett nätverk för nyliberaler och libertarianer. De vill ha låga skatter, så lite statlig närvaro som möjligt, står för individens frihet – och öppna gränser.

– Jag kan bara säga så här, säger Martin Eriksson i dag. Samhällsutvecklingen i Sverige och många andra länder har fått mig att tänka om vad gäller gränserna.

– För mig var attackerna mot kvinnor på nyårsafton i Köln 2015 av främst nordafrikanska män en vändpunkt. Ungern och flera andra länder i Centraleuropa säger att de inte vill gå den vägen. Inte jag heller.