Solveig Horne, Frp, är ny jämställdhetsminister i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Solveig Horne, Frp, är ny jämställdhetsminister i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Solveig Horne (Frp): Tjejer har eget ansvar

Publicerad

Offer har också ett ansvar vid våldtäkt och förskolelärare borde inte läsa sagor om homosexuella för små barn.

Det är två uttalanden från Norges nya jämställdhetsminister Solveig Horne, Frp.

– Jag ångrar mig inte. Jag står för det jag har sagt, säger hon till Dagbladet.

Det hann inte ens gå ett dygn från att Erna Solbergs norska regering presenterades innan de första skandalerna kom.

Högerpopulistiska Fremskrittspartiet har för första gången tagit plats i regeringen - och en av de nya ministrarna har redan mött hård kritik.

Kritiken gäller flera olika uttalanden som jämställdhetsminister Solveig Horne gjort.

I en intervju med NRK från 2011 sa hon om våldtäkter:

– Tjejer har också ett eget ansvar när det gäller våldtäkter, att inte hamna i de situationerna och våldtäkterna beror till stor del på invandrade män med en medeltida kultur.

Twittrar om "homoäventyr"

Och det är inte det enda uttalandet som har höjt på ögonbryn i Norge.

2010 twittrade hon:

"Funderar på om det är så bra att förskolor läser homoäventyr för små barn."

Den 3 september i år, kort före valet, sa hon också att hon villa kapa stödet till homosexuella organisationer.

– Diskrimineringslagen upprätthåller rättigheterna, och vi behöver inga egna organisationer för att bevaka dessa gruppers rättigheter, sa hon till magasinet Blikk.

Nu säger ministern att hon står bakom regeringsplattformen - men inte att hon har ändrat åsikt.

– Jag ångrar mig inte. Jag står för det jag har sagt. Jag hoppas att jag blir bedömd för det jag gör på det nya jobbet, säger hon till Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag