Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magnetisk storm skapar norrsken i hela Sverige

Då ska du hålla utkik: ”Jätteroligt”.
Foto: JENS CHRISTIAN

En geomagnetisk storm gör att det går att se norrsken i hela Sverige på lördagen.

– Om du har möjlighet, gå ut och titta i kväll, säger rymdforskaren Patrik Norqvist.

Stormen kan även innebära störningar i el- och radionätet.

Det kommer att bli möjligt att se norrsken på stora delar av det norra jordklotet på lördagen, till följd av en så kallad geomagnetisk storm.

Enligt den amerikanska rymdvädersmyndigheten NOAA är stormen en trea på en femgradig skala.

Går att se i Tyskland

Ett moln av laddade partiklar kommer att röra sig över norra halvklotet på lördagseftermiddagen. Enligt CNN kommer det gå att se norrsken så långt söderut som i Tyskland.

För att se skenet i exempelvis Stockholm ska man rikta blicken mot norr. Det är viktigt att vara på en plats där det är mörkt.

– Är det starka moln så syns det väldigt dåligt. Så har bara solen gått ner och man ser stjärnor på himlen, är det definitivt värt att spana, säger Patrik Norqvist, universitetslektor i rymdfysik vid Umeå universitet.

Kan påverka elnätet

Norrsken kan vara möjligt att ses även i morgon, enligt Patrik Norqvist. Men prognosen för den magnetiska stormen kan ändras snabbt.

En geomagnetisk storm beror på att en chockvåg går genom jordens magnetosfär. Stormen kan även leda till störningar i el- och radionätet.

– Det händer ibland, när det blir riktigt starka, att transformatorstationer brinner upp. Det kraftigaste som någonsin uppmätts var 1851. Då fick de som arbetade med telegrafi stötar, säger Patrik Norqvist.

– Skulle en sådan jättestorm ske nu, skulle det kunna få stora ekonomiska konsekvenser i dag.

https://twitter.com/NASASun/status/1454172104614612998

Gåtan kring norrskenens mystiska uppkomst avslöjad

Amerikanska forskare har bevisat hur fenomenet uppstår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.