Det var i februari som Solna tingsrätt friade en man misstankarna om att ha misshandlat sin fru. Enligt rätten kom mannen från en ”bra familj” och kvinnan gick inte att lita på. Foto: ALEXANDER DONKADet var i februari som Solna tingsrätt friade en man misstankarna om att ha misshandlat sin fru. Enligt rätten kom mannen från en ”bra familj” och kvinnan gick inte att lita på. Foto: ALEXANDER DONKA
Det var i februari som Solna tingsrätt friade en man misstankarna om att ha misshandlat sin fru. Enligt rätten kom mannen från en ”bra familj” och kvinnan gick inte att lita på. Foto: ALEXANDER DONKA
Ebtisam Aldebe är den omtalade nämndeman som var med och avgjorde den kritiserade domen. Foto: SVT / SKÄRMDUMPEbtisam Aldebe är den omtalade nämndeman som var med och avgjorde den kritiserade domen. Foto: SVT / SKÄRMDUMP
Ebtisam Aldebe är den omtalade nämndeman som var med och avgjorde den kritiserade domen. Foto: SVT / SKÄRMDUMP
"Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti", skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Twitter om domen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN"Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti", skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Twitter om domen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti", skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Twitter om domen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSENFoto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
 Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
"Partistyrelsen hade möte i dag och beslutade att utesluta båda dem det handlar om ifrån medlemskap i Centerpartiet", säger partisekreterare Michael Arthursson. Foto: JENS CHRISTIAN / KVP"Partistyrelsen hade möte i dag och beslutade att utesluta båda dem det handlar om ifrån medlemskap i Centerpartiet", säger partisekreterare Michael Arthursson. Foto: JENS CHRISTIAN / KVP
"Partistyrelsen hade möte i dag och beslutade att utesluta båda dem det handlar om ifrån medlemskap i Centerpartiet", säger partisekreterare Michael Arthursson. Foto: JENS CHRISTIAN / KVP

Nämndemännen utesluts av Centerpartiet

Publicerad
Uppdaterad

Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson utesluts ur Centerpartiet.

Som nämndemän har de kritiserats hårt efter en dom i Solna tingsrätt - där en man friades från misshandel med en motivering om att han var från "en bra familj".

"Jag baserade min bedömning på bevis", uppger Fransson.

Det var i februari som Solna tingsrätt friade en man från misstankarna om att han misshandlat sin fru. Enligt rätten kom mannen från en ”bra familj” och kvinnan gick inte att lita på.

I domen skriver man även att kvinnan borde ha vänt sig till makens familj, inte till polisen, eftersom paret gifts enligt sharialag.

 

LÄS MER: Tingsrätten: Misshandlad kvinna borde inte ha vänt sig till polisen 

 

C utesluter nämndemännen

De två nämndemännen Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson – båda centerpartister – ansåg att mannen skulle frias, medan en nämndeman och rådmannen ville se en fällande dom. Eftersom man i sådana lägen dömer ut det mildaste straffet friades mannen.

Ebtisam Aldebe har kandiderat till riksdagen och sagt att hon tycker att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige. Hon har också förespråkat sharialagar i Sverige.

Nu utesluter Centerpartiets partistyrelse de båda nämndemännen.

– Det de stod bakom i sin motivering som finns i domen strider väldigt klart mot Centerpartiet värderingar. Ska man vara medlem i Centerpartiet kan man inte stå för helt andra värderingar, säger C:s partisekreterare Michael Arthursson.

Nu ska C se över sina rutiner för att utse företrädare till offentliga uppdrag, uppger Michael Arthursson.

Hasan Fransson: "Baserade bedömning på bevis"

Hasan Fransson har valt att lämna alla sina politiska uppdrag. När Expressen når honom hänvisar han till ett inlägg på sin Facebooksida. Där skriver han att han som nämndeman baserade sin bedömning på bevis, vittnen och förhör.

"Den tekniska bevisningen i fallet var bristfällig och ord stod mot ord", skriver han och fortsätter:

"Jag som nämndeman har inte haft möjlighet att läsa domen i skrift och kommentera den innan den skickats ut, detta upplever jag som olyckligt då jag motsätter mig flera av skrivelserna i domen".

I inlägget nedan finns att läsa vilka formuleringar han motsätter sig. Hasan Fransson skriver också att han tar avstånd från "de delar i domen som påstås härröra från religion eller annan åsikt som inte är förenlig med svensk lag".

https://www.facebook.com/hasan.fransson/posts/10155516308242887

 

Annie Lööf: ”Har ingen plats i vårt parti”

Centerpartiets ledare Annie Lööf har reagerat starkt på domen och domskälen.

"Förfärlig dom i Solna. Hårresande resonemang och värderingar som inte platsar i en rättstat. Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen. På morgonen har vi aktualiserat uteslutningsärenden", skriver hon på Twitter. 

https://twitter.com/annieloof/status/970597688797474816

Även Centerpartiets ungdomsförbund har reagerat starkt på domen och kallar den "en skandal" på Twitter. 

Solna tingsrätt inleder ärende efter friande domen

Lagmannen vid Solna tingsrätt, Lena Egelin, har också kallat till sig nämndemännen.

– Efter det gör vi bedömningen om deras lämplighet och om de uppträtt på ett sådant sätt att de inte ska vara nämndemän, säger hon till Aftonbladet.  

Hon säger vidare att den främsta anledning till att hon nu kallar till sig nämndemännen är det uttalande i domen som menar att den typ av familjer de inblandade kommer i från spelar roll, något Egelin kallar "väldigt olyckliga" formuleringar.

Åklagaren: ”Bra att tingsrätten tagit tag i det här”

Åklagare Josefine Dahlqvist har överklagat domen till hovrätten och ser positivt på att Solna tingsrätt inlett ett ärende.

– Det är bra att tingsrätten tagit tag i det här men jag vill inte kommentera det vidare, säger hon.

Hon blev själv väldigt förvånad när hon fick domen.

– Den är ju väldigt anmärkningsvärd. Jag tycker inte att man har tillämpat de principer som finns i Sverige för bevisvärdering utan man har grundat den här domen på fördomar och antaganden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag