Solna stad ägde tidigare 16,7 procent av Friends arena. Foto: Nils Petter Nilsson
Solna stad ägde tidigare 16,7 procent av Friends arena. Foto: Nils Petter Nilsson

Solna lämnar ägandet i Friends arena

Publicerad

Solna stad drar sig ur ägandet i Friends arena.

Genom att betala 120 miljoner kronor för framtida förluster köper man sig fri från sitt borgensåtagande på 297,3 miljoner.

– Det är inte en kommunal uppgift att driva eller äga arenor, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Solna stad ägde tidigare 16,7 procent av Friends arena.

Genom att sälja sina aktier till fastighetsbolaget Fabege för symboliska fyra kronor och samtidigt skjuta till 120 miljoner kronor för att täcka framtida förluster upphör kommunens borgensåtagande på 297,3 miljoner.

– Överlåtelsen innebär att Solna stads engagemang i Friends arena avslutas. Arenan är därmed ett stängt kapitel för oss. Vi lämnar över till en ägare, som är expert på fastigheter och därmed bättre på att äga arenafastigheten, säger Pehr Granfalk.

Solna stad investerade 660 miljoner

Solna stad betalar dessutom 58,4 miljoner för att Fabege ska kunna köpa arenans entrébyggnad. Totalt har Solna stad investerat drygt 660 miljoner i arenabygget.

Enligt Pehr Granfalk har arenabygget skapat en hel stadsdel med miljardinvesteringar i infrastruktur.

– Vi har varit med i starten för att få till en utveckling av Arenastaden med tiotusentals nya jobb, ny tunnelbana och nya bostäder, men nu är det dags att lämna arenan. Vår roll blir i stället att fokusera på utvecklingen av Arenastaden, ett av Sveriges främsta tillväxtområden, säger han.

Socialdemokraterna kritiska

Men Sara Kukka-Salam (S), oppositionsråd i Solna stad, är kritisk.

– Det stämmer inte att Solna fått infrastruktur för miljonerna som man betalat för arenan. Infrastrukturen har kostat över 1 miljard kronor och har byggts inom det mystiska Råsta Holding som Solna stad är delägare i. Efter 10 år och 660 miljoner förslösade skattekronor har Moderaterna kommit till den insikten som vi Socialdemokrater hade från början. En liten kommun som Solna inte ska äga en arena, säger hon.

Fabege tar också över Jernhusens och Peabs ägande i arenan, som efter affären ägs av Fabege och Svenska fotbollförbundet.

Beslutet togs under måndagens fullmäktige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag