Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Solna lämnar ägandet i Friends arena

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Solna stad ägde tidigare 16,7 procent av Friends arena.
Foto: Nils Petter Nilsson

Solna stad drar sig ur ägandet i Friends arena.

Genom att betala 120 miljoner kronor för framtida förluster köper man sig fri från sitt borgensåtagande på 297,3 miljoner.

– Det är inte en kommunal uppgift att driva eller äga arenor, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Solna stad ägde tidigare 16,7 procent av Friends arena.

Genom att sälja sina aktier till fastighetsbolaget Fabege för symboliska fyra kronor och samtidigt skjuta till 120 miljoner kronor för att täcka framtida förluster upphör kommunens borgensåtagande på 297,3 miljoner.

– Överlåtelsen innebär att Solna stads engagemang i Friends arena avslutas. Arenan är därmed ett stängt kapitel för oss. Vi lämnar över till en ägare, som är expert på fastigheter och därmed bättre på att äga arenafastigheten, säger Pehr Granfalk.

Solna stad investerade 660 miljoner

Solna stad betalar dessutom 58,4 miljoner för att Fabege ska kunna köpa arenans entrébyggnad. Totalt har Solna stad investerat drygt 660 miljoner i arenabygget.

Enligt Pehr Granfalk har arenabygget skapat en hel stadsdel med miljardinvesteringar i infrastruktur.

– Vi har varit med i starten för att få till en utveckling av Arenastaden med tiotusentals nya jobb, ny tunnelbana och nya bostäder, men nu är det dags att lämna arenan. Vår roll blir i stället att fokusera på utvecklingen av Arenastaden, ett av Sveriges främsta tillväxtområden, säger han.

Socialdemokraterna kritiska

Men Sara Kukka-Salam (S), oppositionsråd i Solna stad, är kritisk.

– Det stämmer inte att Solna fått infrastruktur för miljonerna som man betalat för arenan. Infrastrukturen har kostat över 1 miljard kronor och har byggts inom det mystiska Råsta Holding som Solna stad är delägare i. Efter 10 år och 660 miljoner förslösade skattekronor har Moderaterna kommit till den insikten som vi Socialdemokrater hade från början. En liten kommun som Solna inte ska äga en arena, säger hon.

Fabege tar också över Jernhusens och Peabs ägande i arenan, som efter affären ägs av Fabege och Svenska fotbollförbundet.

Beslutet togs under måndagens fullmäktige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.