Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Solklart misslyckande för Anna Kinberg Batra"

"Centerpartiet och Liberalerna är nu tillsammans lika starka som Moderaterna och det påverkar givetvis förhandlingsstyrkan", säger Expressens politiske kommentator K-G Bergström. Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Anna Kinberg Batras utspel om ett närmande till SD och planen att fälla Löfvens regering med en gemensam alliansbudget har blivit ett solklart misslyckande, enligt K-G Bergström.

Foto: Björn Lindgren /TT

Moderaterna fortsätter rasa i opinionsmätningarna. I DN/Ipsos februarimätning får partiet bara 19,7 procent.

Expressens politiske kommentator K-G Bergström kopplar samman raset med moderatledarens närmande till Sverigedemokraterna.

Moderaterna tappar till under 20 procent i nya DN/Ipsos, som släpptes på onsdagen.

Expressens politiske kommentator förklarar Moderaternas ras:

– Det här är ännu ett tecken på att Anna Kinberg Batras utspel om ett närmande till Sverigedemokraterna och planen att fälla Löfvens regering med en gemensam alliansbudget har blivit ett solklart misslyckande.

Centerpartiet ökar med lika mycket som Moderaterna backar. Hur tolkar du det?

– Centerpartiet är det riksdagsparti som har den allra starkaste medvinden just nu. Och det sker trots att man har en migrationspolitik som inte har majoritetens stöd.

Varför går väljarna just till Centerpartiet?

– Det beror på att Centerpartiet har den mest populära partiledaren. Hennes förtroendesiffror är högre än för alla andra partiledare, inklusive statsministern. Annie Lööf inger helt enkelt stort förtroende.

K-G Bergström: "C och L är nu tillsammans lika starka som M"

Hur påverkar det här samarbetet inom alliansen?

– De inbördes styrkeförhållandena mellan allianspartierna påverkas nu påtagligt. Centerpartiet och Liberalerna är nu tillsammans lika starka som Moderaterna och det påverkar givetvis förhandlingsstyrkan.

Anna Kinberg Batras utspel om ett närmande till SD och planen att fälla Löfvens regering med en gemensam alliansbudget har blivit ett solklart misslyckande, enligt K-G Bergström. Foto: Björn Lindgren /TT

Vad kan Anna Kinberg Batra göra för att vända utvecklingen?

– Det är väldigt svårt att se vad hon skulle kunna göra. Nu har hon lagt om migrationspolitiken totalt och hon har ändrat partiets förhållningssätt gentemot Sverigedemokraterna. Problemet ligger nog i hennes bristande skicklighet som partiledare. Hon har stora kommunikationsproblem.

Hur påverkar turerna inom alliansen Stefan Löfvens regering?

– Det har givetvis inneburit en andhämtning för regeringen som inte har blivit attackerad så som en regering brukar bli. Men samtidigt kan man konstatera att de inte har lyckats profitera på Moderaternas problem. Den rödgröna regeringen har ett svagare stöd i dag än vid valet så det är verkligen inte så att Löfven kan andas ut.