Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solförmörkelse i Sverige – så gör du för att se den

Sverige fick en partiell solförmörkelse under torsdagen – något som bara händer var tredje år.
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Vid lunchtid på torsdagen får man passa på att ge sig ut för att inte missa den partiella solförmörkelsen som inträffar över Sverige.

Solförmörkelsen kommer att vara synlig över hela landet och här ger vi dig tips över hur du bäst ser den. 

På torsdag inträffar en ringformad solförmörkelse över de nordligaste delarna av Antarktis samt delar av Kanada, Grönland och östligaste Ryssland.

På grund av Sveriges läge på jordklotet kommer vi därför kunna uppleva en partiell solförmörkelse, vilket innebär att månen täcker en del av solen, till skillnad från en total solförmörkelse då månens yta täcker hela solen eller en ringformad solförmörkelse där solen syns som en lysande ring runt månen.

Eftersom månen inte täcker hela solen under en partiell solförmörkelse är det lätt att den går obemärkt förbi, då ljuset från solen fortfarande förefaller så pass starkt nog att det fortfarande är normalt dagsljus.

Vid lunchtid inträffar den partiella solförmörkelsen. I de södra delarna av landet kommer drygt 30-40 procent av solen täckas av månen och i de norra delarna dryg 50 procent, enligt Populär astronomi.

Så gör du för att se solförmörkelsen 

Om man vill se solförmörkelsen är det viktigt att komma ihåg att inte titta direkt på solen.

För att se den partiella solförmörkelsen behöver man antingen ett teleskop med solfilter eller svetsarglas. Man kan även skaffa specifika solförmörkelseglasögon för att förhindra skador på synen.

Sajten Populär astronomi skriver även att man kan använda sig av en kikare och ett vitt papper, vit kartong eller en vit slät vägg för att projicera förmörkelsen genom kikaren. Dock är det viktigt även då att inte titta direkt på solen genom kikaren.

Se den totala solförmörkelsen i Sydamerika

Upp emot 300 000 turister tog sig till Chile och Argentina 2019 för att beskåda solförmörkelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.