Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Soldiers of Odin
och AFA i slagsmål

Soldiers of Odin och AFA drabbade samman i centrala Stockholm under natten till söndag.

En 21-årig man är anhållen misstänkt för grov misshandel och brott mot vapenlagen efter att ha angripit Soldiers of Odin-gruppen.

Nu ska åklagare fatta beslut om huruvida det är lönt att söka efter fler vittnen.

– Den här kategorin människor som målsäganden tillhör är inga som brukar vara speciellt öppna mot oss inom polisen, säger Kent Bäcklund, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Larmet kom till polisen klockan 00.32. En ordningsvakt inne på krogen John Scott's slog larm om att flera personer drabbade samman utanför.

– Ja, det var ordningsvakten på krogen som slog larm till oss. Någon har slagits med tillhygge, säger Per Wetterlind vid polisradion.

Polisen: Handlar om de här grupperingarna

Misshandeln hade sin upprinnelse i en sammandrabbning mellan Soldiers of Odin och vänsterextrema AFA, något som Aftonbladet var först med att berätta.

Kent Bäcklund, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen, berättar att Soldiers of Odin sedan ett par veckor tillbaka håller regelbundna patrulleringar i centrala Stockholm. Vanligtvis delar man upp sig i två grupper om 10-15 personer vardera, och går sedan i samma riktning på var sin sida om stora gator.

– Nu gick de från Sveavägen och neråt. I höjd med Malmskillnadsbron har en grupp AFA tittat och sett att de går där, bestämt sig för att springa ned och göra något åt det. De har fått tag på ena gruppens köpersonal, de som går längst bak, och börjat misshandla folk, säger Bäcklund och fortsätter.

– Vi har två målsägande. Den ena har lyckats hålla kvar en person till vi kommer till platsen och det är han som grips. Han är misstänkt för grov misshandel och brott mot vapenlagen eftersom han har haft pepparspray på sig.

Mannen, en 21-åring, har senare anhållits efter förhör.

Stationsbefälet: Soldiers of Odin skapar otrygghet

Vid 9-tiden på söndagsmorgonen väntar polisen på direktiv från åklagare om huruvida man ska hålla ytterligare förhör med den anhållne eller om man först ska eftersöka fler vittnen. Vittnesspåret kan vara svårt att utveckla eftersom medlemmarna i Soldiers av Odin av tradition sällan samarbetar med polisen, berättar Bäcklund.

Soldiers of Odins tidigare patrulleringar i Stockholm har varit kontroversiella och följt ett visst mönster.

– De försöker hitta någon som begår, vad de tror, är brott sedan omringar de personen till vi kommer dit. Det är tveksamt om man kan hålla på så där. Envarsgripande kan man göra naturligtvis, men frågan är om det är de som ska bedöma om ett brott är begånget, säger Kent Bäcklund.

Han fortsätter:

– De försöker göra sken av att de skapar trygghet men det är totala motsatsen mot vad de gör. De springer omkring och visar ”vi är kraftfulla, vi ska vara fruktade”. De går runt i exakt samma kläder så om de gör något fel är det väldigt svårt för ett vittne att peka ut en enskild individ som har gjort det. De flyter in i samma massa.

"Blev påhoppade"

Mikael Johansson, 38, som grundat Soldiers of Odin säger att nätverket nattvandrade i två olika grupper med sammanlagt 20-25 personer, de flesta män.

– Vi blev påhoppade av maskerade personer. De slog mig och en kille till. Han fick åka till sjukhus, säger Mikael Johansson.

Han uppger att den skadade personen skadat ögonbrynet, näsbenet och dessutom lider av en minnesförlust efter misshandeln.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!