Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Soldaterna gjorde Hitler- hälsning – kan få sparken

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Det var i maj månad som de båda anställda vid Försvarsmaktens luftstridsskola i Uppsala vid upprepade tillfällen gjorde Hitler-hälsningar framför sina kolleger.

De två soldaterna som också sade ”Sieg heil” är nu avstängda från sina tjänster och ärendet är anmält till försvarets personalansvarsnämnd.

– Då har man inget i Försvarsmakten att göra, säger Robert Nylén förbandschef på Luftstridsskolan i Uppsala till P4 Uppland.

På arbetstid utförde två soldater vid Försvarsmaktens Luftstridsskola i Uppsala Hitler-hälsningar framför sina kolleger. Det ska enligt anmälan till försvarets personalansvarsnämnd skett vid upprepade tillfällen och de båda soldaterna ska yttrat orden ”Sieg heil” i samband med det. 

Ärendet är nu anmält och förbandschef Robert Nylén tar det inträffade på största möjliga allvar.

– Vi har Försvarsmaktens värdegrund och Försvarsmaktens uppförandekod. Det är väldigt enkelt: man följer den.

– Kan man inte göra det har man inget i Försvarsmakten att göra, säger han till P4 Uppland.

Yrkar på avsked

Anmälan har hamnat hos Försvarsmaktens högkvarter och dess juridiska stab som ska utreda ärendet vidare. Nylén har i den anmälan som han upprättade yrkat på att de båda ska skiljas från sina arbeten – de är tills vidare avstängda.

 – Vår uppgift är att ytterst försvara Sverige och värna vår demokrati. Det innebär att vi som tjänstgör i Försvarsmakten måste kunna leva efter de demokratiska spelregler som finns i vårat land, konstaterar Nylén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.