Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Soldater i skägg-bråk med Försvarsmakten

Aaron Nilsson, 23, bär fortfarande sitt skägg och kämpar för att inte ska vara krav på rakning. Foto: Privat

När Finlands president besökte Stockholm i april fick inte skäggiga soldater delta i paraden.

Två män ur Livgardet kände sig kränkta och gjorde en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

- Skägget är en del av mitt utseende och identitet. Det är mitt val och min kropp, säger en av anmälarna Kaj Olausson, 29.

Tycker du att soldater ska tvingas till rakning?

Båda två har arbetat inom Livgardet i över ett år och fram tills statsbesöket har deras skäggväxt aldrig utgjort några problem. Men när finska presidenten Sauli Niinistö kom till Stockholm, förvägrades alla skäggiga män att delta i paraden.

Flera motsatte sig först beslutet men valde att raka sig. Alla utom tre soldater. Två av dem anmälde Försvarsmakten till DO.

- Försvarsmakten ska representera svenska befolkningen och vi är olika. I en del kulturer måste man bära skägg, säger den andre anmälaren, som inte vill framträda med namn och bild.

Bär fortfarande skägg

Efter presidentbesöket valde Kaj Olausson att raka bort skägget för att underlätta för sin chef och de andra.

- Men det är löjligt att de ska kräva att vi ska raka oss. Vill de ha likformighet får de väl ta personer som är 180 centimeter långa och som ser exakt likadana ut, säger han.

Aaron Nilsson, 23, bär fortfarande sitt skägg med stolthet och kämpar för dess existens. Han har dock inte gjort någon anmälan men för samtal med facket.

- Vill man ha skägg ska man få ha skägg. Jag blev förbannad. Det kändes som ett påhopp på den personliga integriteten, säger han till Expressen.se.

Tills vidare får skäggiga soldater stå högvakt, men däremot inte medverka vid statsceremonier så som statsbesök, dop eller begravningar. Stefan Jägerhult, är chef över Livbataljonen.

- När man ställer upp i ett hederskompani så ska det påvisa en viss signaleffekt, som ordning, reda och disciplin. Det ska vara en homogen enhet och folk ska inte sticka ut. Samtidigt är det en hedersbetygelse åt den utländska gästen, att det här genomförs på ett så bra sätt som möjligt. Skägg sticker ut, det är inte tillräckligt hög nivå, säger han.

Ska vara välrakade

I Försvarsmaktens reglemente som gäller Livgardet, står det enligt Stefan Jägerhult, att soldaterna ska vara välrakade. Bataljonsenheten som de tre männen lyder under, startade under 2011.

- Vi ställde inte kravet från första början, men nu när vi går in i paradsäsong så måste nivån höjas.

- Men vi har gjort så att vi tillåter folk att odla skägg direkt efteråt, när vi gör gröntjänst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!