Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Soldater går in i Mosul – al-Baghdadi har flytt

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har flytt Mosul enligt uppgifter.
Foto: Uncredited / AP MILITANT VIDEO
Irakiska styrkor är nu inne i Mosul för att befria staden. Här syns soldater på Beshiqaberget.
Foto: Niclas Hammarström

BEIRUT. Irakiska armén är nu inne i Mosul.

IS har inte visat riktigt motstånd än utan förskansat sig i kvarter längs stadens högra strand och de centrala delarna.

Men terrorsektens högsta ledare Abu Bakr al-Baghdadi lär inte styra slaget om Mosul på fältet.

– Han har flytt till Raqqa för flera dagar sedan, säger en irakisk militärkälla.

På tisdagskvällen kom uppgifter om att irakiska styrkor för första gången tagit sig in i Mosuls utkanter, det rapporterar bland annat BBC. Tv-kanalens inbäddade reporter vittnar om hårt motstånd från IS.

Men terrorsektens högsta ledare Abu Bakr al-Baghdadi lär inte styra striderna. Sitt sista kända framträdande gjorde han i juli 2014 när han höll sin fredagspredikan i Stora moskén i Mosul och utropade sig till kalife – muslimernas högsta ledare. Sedan dess har han inte gjort några uttalande eller framträdande. Irakiska armén har vid ett par tillfällen uppgett att dess flygvapen bombat konvojer som al-Baghdadi färdades i och skadades svårt. IS har varken bekräftat eller dementerat uppgiften. Men att han lever är det ingen tvekan om. IS skulle aldrig hålla det hemligt om han dör. De skulle ersätta honom omedelbart.

"Flyttats till Raqqa"

Nu kommer det uppgifter om att al-Baghdadi och hans närmaste har flyttats till Raqqa i Syrien.

– Vi tror att det skedde i samband med attackerna i Kirkuk för några dagar sedan. Attackerna var en manöver för att flytta. Vi tror att det skedde i samband med attackerna i Kirkuk för några dagar sedan. Attackerna var en manöver för att flytta fokus från Mosul och ge honom möjlighet att fly under säkra förhållanden, säger en militärkälla i Irak till Expressen.

Det tyder på att IS inte tänker försvara hela Mosul. Redan nu kommer det uppgifter om att de har dragit sig från stadens vänstra strand till stadens mest folktäta kvarter på östra stranden. Det är där de har förskansat sig.

Irakiska källor uppger att IS redan evakuerat alla sina skadade från de sjukhus som ligger på floden Tigris västra strand och även nedmonterat sjukhusutrustning som transporterades till andra områden. Det tolkas som om de IS trupper som är kvar kommer att försvara stadens högra strand.

Det kommer uppgifter från Mosul om att IS använder civila som mänskliga sköldar. Det försvårar irakiska arméns framryckning.

- De har arresterat 100 före detta säkerhetschefer och placerat dem i en kyrka i stadsdelen Bab al-Bid i centrala staden. De fruktar folkligt uppror och att de före detta arméchefer ska leda upproret, säger Abulkarim al-Kilani, medierådgivare för provinsen Ninawas högsta chef.

Strax före offensiven avrättade IS ett 50-tal medlemmar som anklagades för att ha planerat en kupp mot al-Baghdadi.

Skyddar ledaren – till sista blodsdroppen

IS strateger har tänkt på alla scenarier inklusive folkligt uppror. Nu när deras högsta ledare al-Baghdadi flyttats till säkra områden kan de kriga i Mosul oavsett vinst och förlust. Al-Baghdadi har ett oerhört viktigt symboliskt värde för IS. Till skillnad från tidigare IS-ledare är han den första ”kalife” sedan IS utropades för tre år sedan. De skyddar honom till sista bloddroppen.

I Raqqa finns det fler säkra område som IS-ledningen använder som skyddade zoner. Det mest kända är Mosul-dammen.

Expressens kontakter inne i Raqqa har tidigare berättat att IS använder dammen som skyddsrum. Före kriget i Syrien byggde man skyddsrum under dammen. Tidigare har man varnat för att bomba dammen eftersom det kommer att leda till översvämningar både i Syrien och i Irak. Om al-Baghdadi inte gömmer sig där är han säkert på en skyddad plats – men inte i Mosul.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.