Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Soldat misstänks ha tillfångatagits

Fänriken Hadar Goldin, 23, försvann i samband med strider i södra Gaza
Foto: Ho / Epa / Tt

Den israeliske fänriken Hadar Goldin, 23, försvann i samband med strider i södra Gaza på fredagsmorgonen.

Israel misstänker att soldaten är tillfångatagen av Hamas.

Hamas förnekar att man har kännedom om vad som har hänt med soldaten och säger i ett uttalande att han kan ha dödats.

Israels armé, IDF, söker igenom stora delar av södra Gaza för att återfinna Hadar Goldin. I jakten har flera personer dödats.

Den 23-årige fänriken misstänks ha tillfångatagits i samband med strider mellan israeliska armén och Hamas på fredagsmorgonen, där två israeler och ett okänt antal palestinier dödades.

Hadar Goldin kommer från en brittisk immigrantfamilj och han förlovade sig ett fåtal veckor innan Israels markoffensiv mot Gaza inleddes.

Han intervjuades tillsammans med sin tvillingbror Tzur i samband med att de avslutade sin militärutbildning i oktober förra året.

– I livet kan du välja att göra saker för dig själv, eller så kan du välja att göra storslagna saker, sa Hadar Goldin i intervjun, skriver Times of Israel.

Hamas förnekar kännedom

Efter att israeliska armén offentliggjorde misstankarna om att Hadar Goldin tagits till fånga krävde USA:s president Barack Obama att han skulle återlämnas "villkorslöst".

– Jag vill vara säker på att de lyssnar: Om de är seriösa med att försöka lösa situationen så behöver den här soldaten överlämnas villkorslöst så fort som möjligt, sa Obama under en presskonferens på fredagen.

Rapporterna om tillfångatagandet fick häftiga reaktioner från den israeliska sidan.

Den förre biträdande försvarsministern, Danny Danon, uttryckte sig kanske hårdast genom att säga:

– Om vi inte får tillbaka soldaten inom några timmar så borde vi börja jämna Gaza med marken.

Hamas väpnade gren skriver tidigt på lördagsmorgonen på sin hemsida att man inte vet vad som har hänt med soldaten men samtidigt har de tagit på sig attacken då tillfångatagandet ska ha skett.

– Izz al-Din al-Qassam-brigaderna har ingen information om den här soldaten. Vi har tappat kontakten med en av våra stridande grupper, som stred i området där soldaten försvann och det är möjligt att våra styrkor och den här soldaten dödades, skriver gruppen.

Efter att nyheten spreds om att Hadar Goldin skulle ha tagits till fånga gick Israel till en kraftfull offensiv mot staden Rafah i södra Gaza. Minst 35 palestinier dödades i Rafah under fredagen och minst 107 i hela Gaza medan den israeliska armén sökte efter Goldin.

Kring 1 600 palestinier, de flesta civilpersoner, och 66 israeler har mist livet sedan Israel startade offensiven i Gaza den 8 juli.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.