Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solberg: Vi berättade inte för barnen om dödshoten

Norges blixtbesked – stänger sina gränser
Erna Solberg.
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Erna Solbergs make Sindre Finnes med barnen Erik och Ingrid.
Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX

Erna Solberg fyller 60 år den 24 februari.

– Det är hemskt, skämtar Erna Solberg i en intervju med TV 2.

Men norska statsministern berättar också i en stor intervju med Dagbladet om dödshoten och varför hon valde att inte berätta för barnen om dem.

Erna Solberg gjorde sin ministerdebut 2001 och har nu varit Norges statsminister i åtta år. Solberg berättar hur hennes största personliga oro som politiker har varit barnens upplevelser av att ha en mamma som alla i landet har en åsikt om.

– Det har varit oroande eftersom barnen tidigt insåg genom media att folk var arga på mig. När jag fick dödshot 2003 var de så små att vi inte berättade för dem. Min dotter gick i första klass och kom plötsligt hem och undrade vad som hände. Hon hade hört talas om det i skolan eftersom andra föräldrar hade pratat om hoten mot mig mot sina barn. Sedan bestämde vi oss för att från och med nu skulle vi prata med våra barn om vad som kom ut i media, säger Solberg till Dagbladet.

Hon fick tidigt ett smeknamn som politiker – som även kan tolkas som ett öknamn.

– Ja, det är Järn-Erna. Alla sådana namn är tveeggade svärd. Människor gillar att du fattar beslut, även inom invandringsområdet. Men sedan användes det mot mig av de konservativa, att jag körde över människor och saknade empati. Det tycker jag inte stämmer in på mig, säger Solberg.

Erna Solberg: ”Jag är ganska sugen på en rejäl fest”

Hon har genom åren lärt sig att hennes humor inte passar alla.

– Jag är tillräckligt gammal för att känna till mina styrkor och mina svagheter. Jag kan vara både kvick och ironisk, men den humor som jag växte upp med i Bergen är inte alla bekväma med, så jag måste känna mig för lite, säger Solberg.

Erna Solberg fyller 60 år den 24 februari och fem dagar senare har hon varit gift med maken Sindre Finnes i 25 år.

– Pandemin innebär att vi måste skjuta upp firandet av både födelsedagen och silverbröllopet, säger Erna Solberg.

Hon förstår att många är uttråkade nu – inklusive hon själv.

– Jag är ganska sugen på en rejäl fest. Som alla andra i Norge är jag sugen på levande musik, sugen på att dansa och ha kul, säger premiärministern till TV2.

Erna Solberg: ”Ber er om att inte bjuda hem någon”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.