Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Solberg kan bli utan inbjudan till minnesceremonin på Utøya

Norges statsminister Erna Solberg är inte välkommen till minnesceremonin på Utøya i sommar.Foto: MARTTI KAINULAINEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Norges justitieminister Sylvi Listhaug.Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF överväger att ta tillbaka Erna Solbergs (H) inbjudan att delta i minnesceremonin på Utøya i sommar.

Anledningen är att den norska statsministern inte tagit tillräckligt avstånd från ett kritiserat Facebook-inlägg som justitieminister Sylvi Listhaug (FRP) gjorde förra veckan.

– Flera känner att statsministern agerat undvikande och att hon har statsråd som spär på det hat som ligger bakom till det som skedde den 22 juli 2011, säger Mani Husseini, AUF:s ordförande till norska NRK. 

Det var i förra veckan som den norske justitieministern Sylvi Listhaug (FRP) gjorde det omtalade inlägget på sin Facebook-sida:

"AP (Arbeiderpartiet) anser att terroristernas rättigheter är viktigare än nationens säkerhet. Gilla och dela", skriver hon. 

https://www.facebook.com/listhaugfrp/photos/a.210815849089982.1073741830.209735895864644/836553899849504/?type=3

AUF: Solberg har inte tagit tillräckligt avstånd från uttalandet

Statsminister Erna Solberg har kritiserat uttalandet och sagt att hon tycker att Listhaug gick över gränsen för vad som är acceptabel i en politisk debatt men AUF tycker inte att hon gjort tillräckligt för att ta avstånd från det.

– Flera känner att statsministern agerat undvikande och att hon har statsråd som spär på det hat som ligger bakom det som skedde den 22 juli 2011, säger Mani Husseini, AUF:s ordförande till NRK.  

Enligt honom är det flera partimedlemmar som vägrar närvara vid minneshögtiden om statsministern kommer. 

En av de överlevande, Helen Ingrid Andreassen, sa rätt ut vad hon tycker om Solbergs på Twitter. "Håll dig undan minnesceremonierna från och med nu", skriver hon.

Norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF överväger att ta tillbaka Erna Solbergs (H) inbjudan att delta i minnesceremonin på Utøya i sommar.Foto: OLLE SPORRONG

AUF överväger att ta tillbaka Solbergs inbjudan

Något definitivt beslut om att ta tillbaka Solbergs inbjudan har dock inte tagits men är något som nu övervägs.

Enligt Husseini är Solbergs undvikande agerande inte bara sårande utan dessutom potentiellt farligt.

– Vi vet vad sådant hat kan leda till, vi har upplevt det och vi förväntar oss mer från våra främsta ledare än det vi nu ser från regeringens sida. Det hoppas jag att Solberg tänker igenom och att hon tydligare tar avstånd från Sylvi Listhaugs grova anklagelser och  ber henne be om ursäkt, säger han till Dagbladet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.