Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Solade solarium i tio år – sedan fick hon ett "hål" i huden

Carrie Doles, 34, och maken Chris. Foto: Facebook
Carrie Doles drabbades av hudcancer och fick operera bort en stor bit hud från ansiktet. Foto: CARRIE DOLES / MEDIADRUMWORLD.CO / CARRIE DOLES / MDWFEATURES
Det öppna såret syddes senare igen och har lett till att hon numera har ett stort ärr på sidan av ansiktet. Foto: CARRIE DOLES / MEDIADRUMWORLD.CO / CARRIE DOLES / MDWFEATURES

Carrie Doles, 34, var besatt av att sola solarium – ända tills en mystisk sårskorpa dök upp.

Sårskorpan visade sig vara cancer och operationen hon tvingades genomgå lämnade henne med ett stort hål i ansiktet och en ansiktsförlamning.

– Sluta sola. Din hy kommer att tacka dig när du blir äldre, säger hon.

Varning för känsliga bilder.

Carrie Doles, 34, från Chicago i Illinois, USA, var redan i sena tonåren besatt av att vara solbränd och började sola solarium som 18-åring. Under sina fyra år på universitetet solade hon solarium varje dag och när hon i stället var ute i den riktiga solen så använde hon aldrig solskyddsfaktor – hon smörjde knappt in sitt ansikte överhuvudtaget.

– Jag visste inte vad hudvård var. Jag var ung och trodde inte att jag behövde ta hand om hy när jag var så pass ung, säger hon till The Mirror. 

En dag för åtta år sedan upptäckte hon en liten sårskorpa på tinningen. Sårskorpan föll sedan av men då dök en ny upp.

– Jag hade inte gjort mig illa så jag blev lite fundersam.

Carrie Doles fick reda på att hon hade hudcancer två veckor innan hon skulle gifta sig med maken Chris. Foto: Facebook

Mystiska sårskorpan i ansiktet var hudcancer

Sårskorpan dök upp och försvann under sex månaders tid innan Carrie Doles slutligen beslutade sig för att uppsöka en hudläkare. Det var då hon fick mardrömsbeskedet. 

Hon hade troligtvis fått hudcancer. Hon fick beskedet bara två veckor innan hon skulle gifta sig med maken Chris.

Eftersom hon inte vill ha ett ärr i ansiktet på sin bröllopsdag sköt läkaren fram biopsin till två veckor efter bröllopet.

 

 

En vecka efter biopsin fick läkaren svaret på den. Den då 26-åriga Carrie hade basalcellscancer, den vanligaste formen av hudcancer. Den viktigaste orsaken till basalcellscancer är just kronisk exponering för solens UV-strålning samt intensivt solande. 

– Det skrämde mig att jag bli diagnostiserad med hudcancer vid så ung ålder men jag trodde hela tiden att det här var "en bra typ av cancer" och att det inte var hela världen. Men där hade jag fel, säger hon.

Carrie Doles efter operation då cancercellerna skars bort. Foto: CARRIE DOLES / MEDIADRUMWORLD.CO / CARRIE DOLES / MDWFEATURES

Blev förlamad i halva ansiktet

Operationen blev komplicerad eftersom det var svårt för kirurgen att se var cancercellerna var i förhållande till de friska cellerna.

– De fick skära sex gånger. Till slut var alla cancerceller borta och jag lämnades med ett stort hål i ansiktet som inte skulle bli lätt att sy igen, säger hon till The Mirror. 

Carrie Doles, 34, solade solarium regelbundet i nästan tio år. Foto: Facebook

Carrie Doles trodde att faran var över med 2014 kom cancern tillbaka på samma ställe och än en gång fick hon genomgå en operation. Den operationen ledde till att hon drabbades av en halvsidesförlamning i ansiktet som påverkar henne än i dag.

– Jag får fortfarande svår huvudvärk då och då. Det känns som att bli träffad av blixten. Och jag kan fortfarande inte höja vänster ögonbryn.

 

 

Carrie Doles har lärt sig läxan den hårda vägen.

– Att ligga ute i solen, utan solskyddsfaktor, och sola solarium var definitivt ett bidragande faktor till att jag drabbades av hudcancer, säger hon.

Numera tar Carrie Doles hand om sin hy mycket noga. Solskyddsfaktor 30 i ansikte är ett måste varje dag.

– Att sola, vare sig det är i solarium eller utomhus, är dåligt för dig och din hud. Du får inte bara rynkor utan risken att få hudcancer ökar. Sluta sola. Din hud kommer att tacka dig när du blir äldre.