Foto: Johan Nilsson / Scanpix
 Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Sol i halva Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Solen skiner i halva landet - men även andra halvan har varmt. Temperaturer över 20 grader är snarare regel än undantag.
- Redan nu har Haparanda 24 grader och Överkalix 25, säger Linnea Rehn vid SMHI till Expressen.se vid 12-tiden på lördagen.
Årets varmaste notering gjordes i Haparanda på fredagen – 25,9 grader. Men även lördagen har börjat fint och det är mycket möjligt att SMHI får bokföra ett nytt årsrekord.
- Redan nu har Haparanda 24 grader och Överkalix har 25. I Tornedalen är det i snitt över 20 grader. Just nu varierar temperaturerna mellan 15 och 20 grader i nästan hela landet, berättar Linnea Rehn, jourmeteorolog vid SMHI.

Relativt normalt

Under den här årstiden är det oftast varmast vid 15-16-tiden, uppger Linnea Rehn.
I fjällen och längs västkusten är temperaturen något lägre, i vanlig ordning.
- Varmast är det så klart där solen skiner, säger hon.
Från de västra delarna av södra Norrland och söderut är det relativt mycket moln. Ett regnväder sträcker sig från Skåne upp längs västkusten och upp längs Värmland, norra Dalarna och upp mot Jämtland.

Dra bort under dagen

- Det kommer att dra bort under dagen, säger Linnea Rehn.
Även i Stockholm skiner solen och Arlanda hade vid 12.30-tiden 23 grader medan Bromma noterade omkring 20 grader. Ut mot havet kan det vara kallare.
Under kvällen kan det bli en del moln och under natten mot lördagen kommer ett regnväder in över Stockholmsområdet. Det försvinner antagligen till morgonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag