Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sökte socialbidrag - utreddes på Facebook

Linda, 38. Foto: Privat

När Linda Syvänen, 38, ansökte om socialbidrag gick en utredare in på hennes familjs Facebook-profiler.

Bilderna från Lindas profil användes för att pressa henne att avslöja eventuellt dolda inkomster.

– Det var som att bli våldtagen, det var en sådan obehaglig känsla, säger hon.

Linda: "Vi levde på barnbidraget"

Linda och Petri Syvänen har tre barn. Efter att de nekats försörjningsstöd från socialtjänsten i Hultsfreds kommun hade de bara barnbidraget att leva på.

– Vi fick låna pengar från släktingar till höger och vänster. Vi kom på lösningar, berättar Linda Syvänen.

– Det fanns dagar vi löste pengar två minuter innan affären stängde så man kunde åka och handla köttbullar och makaroner åtminstone.

Hur kändes det?

– Jag gick ner mig totalt. Jag fick problem med hjärtat och blev sjukskriven.

Gentemot barnen var det svårt att hålla fasaden uppe.

– De tyckte det var extremt jobbigt. Skolresorna blev inställda för att vi inte hade några pengar. De var tacksamma för den lilla mat vi kunde ge dem.

I dag är familjens ekonomiska situation i balans. Petri har ett fast jobb och det går sakta men säkert bättre. Förtroendet för socialtjänsten är dock raserat.

– Men det finns ju undantag. Det finns de som följer lagen och inte rotar mer än de behöver. De är inte ute efter någon vendetta.

Linda Syvänen, 38, flyttade sommaren 2012 till Hultsfreds kommun tillsammans med sin man Petri och deras tre barn. Mitt i flyttlasset blev Petri av med jobbet. Företaget han jobbade på la ner.

När de i april 2013 sökte försörjningsstöd för maj månad var de på möte med socialtjänsten.

– Då sa socialsekreteraren att hon hade hittat lite bilder. "Det här kan göra att ni får avslag" sa hon, berättar Linda Syvänen.

Bilderna som socialsekreteraren hittat kom från familjens privata Facebook-profiler och bilder från en blogg. På bilderna syntes familjen tillsammans med hundvalpar och hästar. Då frågade socialsekreteraren paret om de säljer hundvalpar - och tydliggjorde att alla inkomster måste redovisas.

– Varför skulle vi sälja dem för? Och var har hon hittat de här bilderna? Jag tänkte att det här är ju privata bilder, säger Linda.

Då hade Linda redan fått avslag för varje månad hon bott i kommunen. Familjen med tre barn levde enbart på barnbidraget.

"Vissa dagar åt vi ingenting"

Efter att socialtjänsten hade hittat bilder på Facebook nekade de familjen pengar än en gång. Detta trots att Linda förklarat att bilden med hundvalparna var gammal och kom från en tid då familjen inte alls hade ekonomiska problem. Hästarna tillhörde någon annan och var inte Lindas.

– Det fanns dagar då vi inte åt någonting alls. Efter att hyran var betald hade vi 1 000 kronor att röra oss på med tre barn i huset.

Linda Syvänen berättar att hon känt sig kränkt efter att socialtjänsten berättade att de varit inne och utrett henne på Facebook.

– De tittade på bilder som var två år gamla som de hade hittat av någon anledning. Det var ju inte ens när vi bodde i Hultsfred. Det var nästan som att bli våldtagen. Det var en sådan obehaglig känsla.

Socialtjänsten slår ifrån sig kritiken

Men socialtjänsten säger att Facebook-bilderna aldrig användes, mer än på mötet.

– Det har inte legat till grund för något beslut, säger Marie Stjernström, sektionschef, som var den som hittade bilderna från familjens Facebook-profiler och var handläggare i ärendet.

Linda Syvänen är upprörd över att socialtjänsten ens tittade på familjens Facebook-profiler. Hon hävdar att deras profiler inte är öppna för allmänheten, utan att man måste vara vän med dem eller ha gemensamma vänner för att kunna se innehållet de publicerat.

– Marie hade en gemensam vän med en av våra döttrar. Hon har gått via den killen för att kunna komma åt oss.

JO: Får inte ske rutinmässigt

Justitieombudsmannen, JO, har granskat fallet efter att Linda Syvänen anmält händelsen och Marie Stjernström. De påpekar att socialtjänsten inte får försöka hämta in information som inte är offentlig för allmänheten genom till exempel privata Facebook-konton.

Det är någonting som Hultsfreds kommun menar att de aldrig gjort.

– Jag kan inte svara på varför anmälaren påstår det, säger Marie Stjernström.

I övrigt riktar JO ingen kritik mot agerandet och menar att informationsinhämtning via sociala medier ska vara okej. Det får dock inte ske rutinmässigt, skriver JO i sitt beslut. Det får bara ske "när det bedöms som nödvändigt".

"Hon hänger ut handläggare"

Per-Inge Pettersson (C) är ordförande för socialnämnden i kommunen. Han välkomnar JO:s beslut och säger att det känns skönt att de bedömer att kommunen agerat rätt. Detta trots att Linda Syvänen känner sig kränkt och illa behandlad.

– Jag måste ändå säga att det är nästan hårdare kränkningar det som den sökande gjorde här med medier. Hon hängde ut handläggare. Det här är ju ett sekretessärende mellan henne och den här handläggaren, säger han.

Tycker du inte att medborgare ska kunna gå till medier och kritisera socialförvaltningen i kommunen?

– Jo, men det är ett skydd för den enskilde med den här sekretessen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!