Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sökningar visar att bilderna inte stämmer

Här är bildpubliceringen som sägs bevisa att Ryssland har militär personal i Ukraina.Foto: Faksimil New York Times
Men enkla sökningar i bildarkiv visar att fotografierna inte alls är så trovärdiga som Ukraina och USA hävdar.Foto: Faksimil New York Times
– Vi har inga specialförband eller instruktörer där, upprepar samtidigt den ryske presidenten Vladimir Putin om utspelet.Foto: Maxim Dondyuk

NEW YORK. Här är bildpubliceringen som sägs bevisa att Ryssland har militär personal i Ukraina.

Men enkla sökningar i bildarkiv visar att fotografierna inte alls är så trovärdiga som Ukraina och USA hävdar.

– Vi har inga specialförband eller instruktörer där, upprepar samtidigt den ryske presidenten Vladimir Putin om utspelet.

Det var de chockerande uppgifterna som New York Times i går publicerade.

Bilder föreställande ryska soldater från invasionen av Georgien 2008, intill nytagna foton från östra Ukraina.

Personerna är desamma, menade USA:s utrikesdepartement och den ukrainska övergångsregeringen. Skillnaden, enligt dem, är att soldaterna nu bär uniformer som inte går att identifiera.

Fotografierna publicerades i New York Times som ”bevis” för att Ryssland har aktiv militär personal i Ukraina.

Men det är inte hela sanningen visar efterforskningar som den norska tidningen Dagbladet har gjort.

Skäggig soldat är två personer

Där New York Times publicerade lågupplösta bilder har Dagbladet hittat samma foton i bättre upplösning, bara genom att leta i de stora bildbyråernas arkiv och på nätet.

De berättar en helt annan historia.

En skäggig soldat som pekas ut från Georgien och i Ukraina är i själva verket två olika personer, skriver tidningen.

En annan bild föreställer en grupp soldater och sägs vara tagen i Ryssland, innan de gick in i Ukraina. I själva verket visar det sig att bilden är tagen utanför den ockuperade polisstationen i Slavjansk.

Expressen har gjort liknande bildsökningar som Dagbladet och kommit fram till samma sak.

"En hemlig operation"

Men att Ryssland har militär personal i Ukraina finns det annat som pekar på. Bland annat utrusning och vapen som ukrainska separatister skulle ha svårt att komma över.

– Det är en hemlig operation som måste kunna förnekas. För mig är det ingen tvekan om att Ryssland planerat detta för att destabilisera området, säger Barack Obamas tidigare säkerhetsrådgivare, Tom Danilon, till CNN.

Vladimir Putins trovärdighet i frågan är också tveksam. I samband med att Krimhalvön annekterades hävdade presidenten inledningsvis att ryska trupper inte hade deltagit i förarbetet. Något han så sent som i torsdags tog tillbaka.

Då sa han att de ryska trupperna behövdes där för befolkningens säkerhet.

– Han tar hellre ett destabiliserat Ukraina som han kan vara med och rädda än ett stabilt Ukraina som vänder sig mot väst, sa Tom Danilon vidare till CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.