Saudiarabien kung Salman.
Saudiarabien kung Salman.

Sökes: Nya bödlar
till Saudiarabien

Publicerad

Saudiarabien har satt in en arbetsannons i jakt på åtta nya bödlar, med hand- och fotamputation som sidouppgift.

Den makabra rekryteringen följer ett stigande antal avrättningar i kungadömet, de flesta genom halshuggning.

Sökande till de åtta tjänsterna, som utannonserades på en saudisk jobbsajt för offentligt anställda, behöver inga särskilda kvalifikationer för att tävla om någon av de åtta tjänsterna vars främsta arbetsuppgifter är "att verkställa dödsdomar", vilket även Reuters har uppmärksammat.

Förutom avrättningar, som i Saudiarabien oftast sker genom halshuggning, så ska de nya bödlarna också arbeta med att hugga av händer eller fötter för mindre allvarliga brott.

Saudiarabien är ett av de fem länder i världen som avrättar flest människor, enligt människorättsgrupper. Enligt libanesiska nyhetssajten Daily Star är det bara Kina och Iran som avrättar fler.

84 avrättningar – i år

En pakistansk man som halshöggs i söndags var den 84:e personen i år som avrättades i landet, enligt pakistanska sajten Pakistan Today. Det kan jämföras med minst 90 under hela förra året, enligt Amnesty International. Enligt andra uppskattningar är den faktiska siffran dock högre. Det betyder att antalet som avrättats i Saudiarabien i år väntas bli betydligt högre i år jämfört med i fjol eller föregående år.

De flesta av dem som dödades i fjol var dödsdömda för mord, men 38 var dömda för narkotikabrott. Ungefär hälften var saudier men andra var från bland annat Pakistan, Jemen, Syrien och Jordanien.

Ger inga kommentarer

Saudiska myndigheter har inte velat kommentera varför antalet avrättningar ökat så skarpt, men bedömare har spekulerat i att det är del i en tuffare hållning från det saudiska rättsystemet. Det kan i sin tur bero på de oroligheter som drabbat regionen, och som Saudiarabien knappast vill se mer av på hemmaplan.

En annan förklaring är att det helt enkelt har tillsatts fler domare, vilket har låtit Saudiarabien fatta fler beslut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag