Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen om Madeleine: ”Finns en sista ledtråd”

Madeleine McCann försvann i maj 2007. Foto: AP FIND MADELEINE CAMPAIGN
Föräldrarna Gerry och Kate McCann. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Avspärrningar i samband med försvinnandet 2007. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Brittiska Metropolitan Police har fått nya pengar för att kunna fortsätta sökandet efter försvunne Madeleine McCann.

Samtidigt rapporterar The Sun om hur utredningen, som hittills kostat närmare 139 miljoner svenska kronor ifrågasätts.

– Vi skulle aldrig bett om pengar om det inte fanns något kvar att undersöka, säger en talesperson för Scotland Yard, som menar att det handlar om en sista ledtråd i utredningen som fortfarande undersöks.

Den brittiska regeringen har nyligen godkänt en förfrågan att förse Metropolitan Police med nya pengar i sökandet efter Madeleine McCann.

McCann, som försvann under mystiska omständigheter i Portugal 2007, har sedan dess varit en lång följetong.

The Sun rapporterar nu hur sökandet fortsätter med hjälp av skattepengar. Enligt tidningen har fler och fler har börjat ifrågasätta det faktum att det fortfarande läggs skattepengar på en så pass gammal utredning.

Kritiken uppges även handla om hur brittiska Home Office på sistone har skurit ned på poliskostnader – något som enligt vissa kan kopplas till den ökande trenden av våldsbrott i London.

 

LÄS MER: Efter tio år av sökande - polisen kan lägga ner Maddiefallet 

Foto: AP/LONDON METROPOLITAN POLICE

”Mycket som är känsligt kring fallet”

Home Office har nu stoppat ett offentliggörande av den exakta summa som nu har pumpats in i utredningen.

– Vi publicerar inte summan som Metropolitan Police har ansökt om just nu. Det är mycket som är känsligt kring det här fallet och det är en svår tid för regeringen, säger en talesperson för Home Office.

Även Scotland Yard, som har gjort själva ansökan om pengarna uttalar sig:

– Det finns inget mer känslosamt fall än det här, och det finns fortfarande jobb kvar att göra. Vi bad om mer ekonomiskt stöd för att det finns en sista ledtråd i utredningen som fortfarande undersöks. Men av utredningstekniska skäl kan vi aldrig säga hur nära vi är att lösa fallet. I så fall skulle en misstänkt kunna få reda på att vi närmar oss, säger en talesperson.

– Men vi skulle aldrig ha bett om pengar om det finns fanns något kvar att undersöka, fortsätter talespersonen.

Polisen i sökandet efter Madeleine McCann i Portugal 2014. Foto: LUIS FORRA/EPA/TT

Specialgrupp bildades 2011

Madeleine McCann var tre år gammal när hon försvann under en familjesemester i Portugal i maj 2007. Om Madeleine McCann fortfarande är vid liv skulle hon i dag vara 14 år gammal.

Sedan 2011 finns också Operation Grange – en specialgrupp inom inom The Metropolitan Police, som enbart arbetar med försvinnandet. Enligt har The Sun Operation Grange sedan starten kostat de brittiska skattebetalarna närmare 139 miljoner svenska kronor.

 

LÄS MER: De lägger flera miljoner på att lösa Maddie-mysteriet 

 

Föräldrarna Kate och Gerry McCann har sedan dess hållits ständigt informerade så minsta nya detalj kommer fram kring fallet.

– De känner sig väldigt uppmuntrade av att polisen fortfarande tror att det finns arbete kvar att göra, och de är otroligt tacksamma för att Home Office förser utredningen med en extra budget. Det här ger dem hopp om att de en dag tillslut får reda på vad som hänt deras dotter, säger Clarence Mitchell, som är familjens talesperson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!