Madeleine McCann försvann i maj 2007. Foto: AP FIND MADELEINE CAMPAIGNMadeleine McCann försvann i maj 2007. Foto: AP FIND MADELEINE CAMPAIGN
Madeleine McCann försvann i maj 2007. Foto: AP FIND MADELEINE CAMPAIGN
Föräldrarna Gerry och Kate McCann. Foto: ROGER VIKSTRÖMFöräldrarna Gerry och Kate McCann. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Föräldrarna Gerry och Kate McCann. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Avspärrningar i samband med försvinnandet 2007. Foto: ROGER VIKSTRÖMAvspärrningar i samband med försvinnandet 2007. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Avspärrningar i samband med försvinnandet 2007. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Polisen om Madeleine: ”Finns en sista ledtråd”

Publicerad

Brittiska Metropolitan Police har fått nya pengar för att kunna fortsätta sökandet efter försvunne Madeleine McCann.

Samtidigt rapporterar The Sun om hur utredningen, som hittills kostat närmare 139 miljoner svenska kronor ifrågasätts.

– Vi skulle aldrig bett om pengar om det inte fanns något kvar att undersöka, säger en talesperson för Scotland Yard, som menar att det handlar om en sista ledtråd i utredningen som fortfarande undersöks.

Den brittiska regeringen har nyligen godkänt en förfrågan att förse Metropolitan Police med nya pengar i sökandet efter Madeleine McCann.

McCann, som försvann under mystiska omständigheter i Portugal 2007, har sedan dess varit en lång följetong.

The Sun rapporterar nu hur sökandet fortsätter med hjälp av skattepengar. Enligt tidningen har fler och fler har börjat ifrågasätta det faktum att det fortfarande läggs skattepengar på en så pass gammal utredning.

Kritiken uppges även handla om hur brittiska Home Office på sistone har skurit ned på poliskostnader – något som enligt vissa kan kopplas till den ökande trenden av våldsbrott i London.

 

LÄS MER: Efter tio år av sökande - polisen kan lägga ner Maddiefallet 

Foto: AP/LONDON METROPOLITAN POLICE

”Mycket som är känsligt kring fallet”

Home Office har nu stoppat ett offentliggörande av den exakta summa som nu har pumpats in i utredningen.

– Vi publicerar inte summan som Metropolitan Police har ansökt om just nu. Det är mycket som är känsligt kring det här fallet och det är en svår tid för regeringen, säger en talesperson för Home Office.

Även Scotland Yard, som har gjort själva ansökan om pengarna uttalar sig:

– Det finns inget mer känslosamt fall än det här, och det finns fortfarande jobb kvar att göra. Vi bad om mer ekonomiskt stöd för att det finns en sista ledtråd i utredningen som fortfarande undersöks. Men av utredningstekniska skäl kan vi aldrig säga hur nära vi är att lösa fallet. I så fall skulle en misstänkt kunna få reda på att vi närmar oss, säger en talesperson.

– Men vi skulle aldrig ha bett om pengar om det finns fanns något kvar att undersöka, fortsätter talespersonen.

Polisen i sökandet efter Madeleine McCann i Portugal 2014.Foto: LUIS FORRA/EPA/TT

Specialgrupp bildades 2011

Madeleine McCann var tre år gammal när hon försvann under en familjesemester i Portugal i maj 2007. Om Madeleine McCann fortfarande är vid liv skulle hon i dag vara 14 år gammal.

Sedan 2011 finns också Operation Grange – en specialgrupp inom inom The Metropolitan Police, som enbart arbetar med försvinnandet. Enligt har The Sun Operation Grange sedan starten kostat de brittiska skattebetalarna närmare 139 miljoner svenska kronor.

 

LÄS MER: De lägger flera miljoner på att lösa Maddie-mysteriet 

 

Föräldrarna Kate och Gerry McCann har sedan dess hållits ständigt informerade så minsta nya detalj kommer fram kring fallet.

– De känner sig väldigt uppmuntrade av att polisen fortfarande tror att det finns arbete kvar att göra, och de är otroligt tacksamma för att Home Office förser utredningen med en extra budget. Det här ger dem hopp om att de en dag tillslut får reda på vad som hänt deras dotter, säger Clarence Mitchell, som är familjens talesperson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag