Det är nyhetsbyrån Reuters som rapporterar om att omfattande attacker mot 16 militära mål genomfördes under söndagen och måndagen.
Enligt SOHR har den turkiska offensiven lett till att 40 civila dödats, samtidigt som närmare 70 personer har skadats i samband med attackerna. Den brittiska observationsgruppen kallar i sin rapport bombningarna för en "massaker".
Samtidigt fokuserade de turkiska rapporterna snarare på att 25 kurdiska rebeller hade dödats, och i ett pressmeddelande från det turkiska premiärministeriet menar man att militären vidtar alla åtgärder för att civila ska hållas utanför striderna.
Vill rensa upp längs gränsen
Den turkiska offensiven inleddes under onsdagen då landets militär, understödda av syriska rebellgrupper, angrep staden Jarablus i norra Syrien.
Målet var att rensa upp längs sin södra gräns, där man anser att både IS och kurdiska styrkor utgör ett säkerhetshot.
Efter att det turkiska flygvapnet, med hjälp av amerikanska flygplan, hade bombat militära mål i Jarablus sattes stridsvagnar och flera tusen soldater in, många från den syriska Free Syrian Army (FSA).
Efter 14 timmar annonserade rebellgruppen att Jarablus hade tagits över, och operationens första del var avslutad.
40 döda, 70 skadade
Bakgrunden till operationen, som kallas för "Eufrats sköld", har från turkiskt håll ansetts vara de terrorrelaterade hot som olika grupper utgör längs den turkiska gränsen.
Men intåget i Syrien slutade inte i Jarablus, trots att de IS-kontrollerade områdena blir allt färre i regionen. I stället har den turkiska militären riktat in sig på vad man ser som nästa stora hot – kurderna i regionen.
Under måndagen kom nämligen rapporter om att de turkiska styrkorna hade rört sig söderut, längre in i Syrien, mot staden Manbij. Staden kontrollerades tidigare av IS, men enligt Reuters togs staden över i augusti av Syrian Democratic Forces (SDF) i en operation understödd av USA.
Just USA fungerar nu som spindeln i nätet i det krigshärjade området. För samtidigt som man stöder SDF och dess attacker mot IS i området bistod man flygplan till den turkiska offensiven som inleddes i onsdags.
Scenariot som USA med största sannolikhet vill undvika är att flera grupper som man stöder börjar kriga mot varandra med amerikanska vapen, vilket i sin tur skulle kunna riskera att offensiven mot IS mattas av.
"De är båda terrororganisationer"
Men koalitionerna som bildats på den turkiska sidan är inte på något sätt enklare att reda i.
Enligt turkiska myndigheter framhåller man samarbetet med FSA som det viktigaste i kampen mot terrorn. Men med i striderna finns även organisationer med ett betydligt mer befläckat förflutet.
Bland de som utmärker sig märks enligt The Independent den islamistiska milisen Faylaq al-Sham samt rörelsen Nour al-Din al-Zinki. De senare uppmärksammades så sent som för en månad sedan, när företrädare för gruppen på video syntes halshugga en syrisk pojke.
Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan uttalade sig under förra veckan just om koalitioner och hur Turkiet ser på sina motståndare i Syrien.
– Oavsett om det gäller IS eller YPG så är de båda terrororganisationer. Bara för att en terrororganisation strider mot en annan terrororganisation gör inte den förstnämnda organisationen oskyldig, sade han enligt The Independent.