Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofies tänkvärda skylt till tjuvarna i Örebro

Sofie Larsson tröttnade på stölderna men kom på ett annat sätt att bemöta tjuvarna. Nu hoppas hon att det kan få fler människor att tänka till.
Foto: Privat
"Om du inte har pengar så bjuder vi på brunch istället", säger skylten. Men än så länge har ingen nappat...
Foto: Privat
"Ställer man ut en blomma så stjäls den. Men jag tänker att om människor litar på varandra så får man ett förtroende och då ska man antagligen förvalta det", säger caféägaren Sofie Larsson.
Foto: Privat

"Om du inte har pengar så bjuder vi på brunch istället".

Det är kaféägaren Sofie Larssons budskap till klåfingriga tjuvar.

Nu hoppas hon att skylten utanför kaféet i Örebro ska få människor att tänka till.

– Snällhet föder snällhet, menar hon.

Kaféägaren Sofie Larsson tröttnade på stölderna av blommor, möbler och köksgeråd i och utanför hennes kafé i Örebro och kom på en något oväntad idé.

I stället för att jaga tjuvarna valde hon att bjuda in dem brunch.

"Snälla tjuv! Sluta ta mina blommor och mina möbler och många andra saker! Jag förstår att Du tycker vi har fina saker, men det tycker vi med, så låt allt vara kvar! Om du inte har pengar så bjuder vi på brunch istället. Kram Fröken Larsson", skrev Sofie på en skylt som placerades utanför Fröken Larssons café på Ringgatan i Örebro.

Här är Sofies omtalade skylt. Placerade utanför kaféet.
Foto: Privat

– Min tanke är lite grann: Vad lever vi i för samhälle? Vi måste, även om det är naivt, kunna ställa ut saker utan att de blir stulna. Ja, ställer man ut en blomma så stjäls den. Men jag tänker att om människor litar på varandra så får man ett förtroende och då kommer man kanske förvalta det.

"Kanske får en tankeställare"

Än så länge har ingen tjuv gett sig till känna, eller bjudit in sig själv på gratis brunch.

Men det är heller inte huvudsyftet med skylten.

– Jag vill inte att någon ska ta våra saker, och jag vill också vara lite snäll. Tänk om någon har snott på fyllan, vilket är troligt, och kanske får en liten tankeställare och går tillbaka med sakerna.

Sofie hoppas även att hennes oväntade skylt ska få vanliga kunder att fundera över hur vi fungerar och agerar som människor.

– Jag tror att många människor kanske tänker till... att om något ont händer en behöver man inte vara elak tillbaka. Och att vi måste kunna leva i ett samhälle där vi inte behöver låsa fast allt. Vi måste börja lita på varandra och våga tro på att människor är snälla. Det är klart att man går på nitar men i det långa loppet är jag övertygad om att det är så här det kommer att funka.

Fröken Larssons café i Örebro har drabbats av flera stölder de senaste månaderna. Till slut fick caféägaren Sofie Larsson nog.
Foto: Privat

Skylten hyllas

Efter att tidningen Nerikes Allehanda uppmärksammat Sofies skylt har flera personer hyllat tilltaget.

"Fantastiskt bra gjort! Mer omsorg om varandra och människor förändras", skriver en person i kommentarsfältet.

Sofie säger att hon försöker leva som hon lär.

– Jag kan ha gäster som har glömt sitt betalkort och inte kan betala, och då säger "jag kom tillbaka en annan dag och betala", och det har alltid funkat. Snällhet föder snällhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.