Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofie, 7, hindrades från att gå i skolan

Foto: / PRIVAT

Sofie är 7 år gammal och vill inget hellre än att gå i skolan. 

Hon har adhd och fick gå hem från skolan. Nu har hon tvingats vara borta i två månader, vilket familjen är kritisk till.

– Sofie säger att hon vill vara i skolan med sina kompisar. Hon är jätteledsen över det här, säger mamma Elinor Bolin.

I två månader har Sofie varit hemma och inte fått gå i skolan. Personalen klarade inte av att hantera hennes utbrott hon får på grund av sin diagnos, adhd, något som SVT Dalarna var först med att rapportera om. 

– Den 20 november var sista dagen hon var i skolan. Jag fick åka och hämta henne bara en halvtimme efter att jag lämnade henne. Jag sa att jag skulle ta hem henne och låta henne lugna ner sig under dagen eftersom de inte klarar av henne, säger Elinor Bolin.

Familjen fick sedan inga direkta svar på när Sofie skulle få komma tillbaka till skolan. De fick höra att det var bäst om hon stannade hemma, och att skolan behövde tid för att planera.

– Det har slitit i både henne och mig. Vi saknar just den här sociala biten. Om Sofie inte kommer tillbaka till klassen ganska omgående riskerar hon att bli isolerad från sina klasskompisar.

Åtgärdsplan med hemundervisning

Ett möte med skolan planerades in under fredagen. Där presenterade skolpersonalen en åtgärdsplan för Sofie. Hon kommer att få hemundervisning med en specialpedagog i två veckor. Sedan är målet att hon successivt ska gå i sin vanliga klass igen. 

– Det här är den första riktiga och vettiga lösningen på hennes problem som kommit fram sedan hon började skolan. Men de borde ha gjort så här redan i förskolan, det har tagit för lång tid. Jag tror att det beror på okunskap, de har ingen koll på hur de ska hantera sådant här, säger Mikael Vangen, pappa till Sofie.

Välutvecklad plan finns

Anders Therén, rektor på Sofies skola, säger att de har en väldigt välutvecklad plan för elevers arbete. Men han menar att alla fall ser olika ut, och att svaret rent generellt inte kommer som en blixt från klar himmel då barnen har olika svårheter.

– Det går alltid olika bra beroende på fall, men i det stora hela tycker jag att vi hanterar det bra. Sedan är det så klart olyckligt att barn inte är i skolan, men jag kan inte gå in och kommentera det här enskilda fallet, säger Anders Therén.

Han berättar att det har varit en process som pågått under längre tid. Barn- och ungdomspsykiatrin har gjort en utredning som skolan tagit del av för att planera skolgången för Sofie. 

– Där är vi nu och vi sätter planen i verket på måndag. Allting rullar på, säger Anders Therén. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.