Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofie, 15, orkade inte leva

HÄR I NÄRHETEN SKEDDE DEN MISSTÄNKTA VÅLDTÄKTEN. Sofie, 15, skulle vittna mot mannen som åtalas för att ha våldtagit henne. Men bara timmar före rättegången tog hon sitt liv. Nu läggs åtalet mot mannen ner. "Det är fruktansvärt att en sådan man går fri, jag tar det så illa", säger Sofies mamma. Foto: Suvad Mrkonjic
Sofie, 15, skulle vittna mot mannen som åtalats för att ha våldtagit henne. Men bara timmar före rättegången tog hon sitt liv. Nu läggs åtalet ner.
- Det är fruktansvärt att en sådan man går fri, jag tar det så illa, säger mamma Lii.
Hon vill att det som hänt Sofie ska uppmärksammas. Hon vill att alla brister när det gäller vård av ungdomar som hamnat snett, dras fram i ljuset. Hon vill att rättssamhället ska fungera och ge Sofie upprättelse, även nu efter döden.
- Min dotter ska inte ha dött i onödan.

Togs om hand enligt LVU

Det var för några år sedan som Sofie började hamna efter i skolan. När Sofies problem blev värre kontaktade mamma Lii Socialtjänsten för att få hjälp med avlastning.
Sofie omhändertogs enligt LVU (Lagen om vård av unga) och hamnade på behandlingshem. Men hon mådde allt sämre.
Mormor Pia berättar när mamma Lii inte riktigt orkar.
- Hon älskade sin mamma. Hon var den person som var henne närmast och behövde henne. De ville inte vara i från varandra, säger Pia

Slog larm i lokaltidningen

Lii var förtvivlad. I början av förra året fick hon kontakt med Peter Lindberg på organisationen Stulen barndom, som beslutade sig för att polisanmäla Jönköpings kommun för brott mot mänskliga rättigheter.
Lii slog larm i lokaltidningen och sa att hennes dotter skulle begå självmord om situationen inte förbättrades. Men trots att Sofie blev allt sämre hände inget.
Peter Lindberg på Stulen barndom:
- Jag varnade socialstyrelsen flera gånger för jag såg hur dåligt flickan mådde.
- Men de fortsatte gå på henne, men det gjorde henne bara ännu trotsigare. Det är helt vansinnigt. Och så satte de Sofie på ett hem där flickorna sprang hur som helst. De har inte tagit det här på allvar. Hur många ska dö innan man förstår allvaret i det här?

Misstänks ha blivit utsatta

Mormor Pia är mycket kritisk.
- Vi hade en så fin kontakt, men när jag såg alla ärren på hennes armar och ben kände jag mig helt maktlös.
- Det var ett uppenbart rop på hjälp, men ingen gjorde något. De hade inte utbildning för att veta vad som borde göras, säger hon.
Sofie var fortfarande intagen på behandlingshemmet när hon ska ha kommit i kontakt med den 42-åriga mannen.
Enligt misstankarna ska mannen ha drogat Sofie - och med våld och hot sedan förgripit sig på henne.
Våldtäkterna ska ha skett vid flera tillfällen, bland annat i mannens hem, vid en kyrkogård och i närheten av en skola.
- Även andra flickor misstänks ha blivit utsatta, en av dem skulle vittna under tisdagens rättegång.
- Jag pratade med Sofie dagen före rättegången och hon var så ledsen, förnedrad. Hennes mamma var orolig att hennes dotter inte skulle orka i genom rättegången, säger mormor Pia.
Det gjorde hon inte.

Hittade henne livlös

Tidigt på morgonen, några timmar innan rättegången skulle börja, steg Sofie upp och avslutade sitt liv inne på toaletten. Hennes mamma hittade sin dotter livlös.
- Sofie var så ödmjuk och mild men väldigt osäker, det såg man i hela hållningen.
- En mycket vacker flicka, men en olycklig liten människa. Nu är hon borta.
- Detta för en karljävel och en dålig utredning av socialen. Min dotter har kämpat så för mitt barnbarn, men ingen har lyssnat, säger mormor Pia.

Åtalet läggs ner

Nu läggs åtalet ner och den 42-årige mannen går fri. Men Sofies mamma tänker inte ge upp.
- Det är fruktansvärt att en sådan man går fri, jag tar det så illa. Det går upp och ner hur jag mår, men jag ska kämpa, säger hon.
Bo Samuelsson, chef för individ- och familjeomsorgen i Jönköpings kommun, anser trots kritiken att det inte finns några felaktigheter i socialens agerande.
- Inget i dag i alla fall. Inget är givet, en del mår dåligt och det behöver inte vara vården som gjort fel, säger Bo Samuelsson.
Hur går ni vidare nu?
- I veckan har vi mest resonerat om hur vi ska ta oss an frågan.
- Det är inget akut vi behöver göra. Vi ska också komma fram till om utredningen ska skötas av intern eller extern personal.
- Men det är en allvarlig händelse så vi kommer att gå i genom det vi har gjort.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!