Sofia ska nu hjälpa unga som nätmobbas. Foto: Sven LindwallSofia ska nu hjälpa unga som nätmobbas. Foto: Sven Lindwall
Sofia ska nu hjälpa unga som nätmobbas. Foto: Sven Lindwall
Både hon och Carl Philip uppges brinna för frågan Foto: Olle SporrongBåde hon och Carl Philip uppges brinna för frågan Foto: Olle Sporrong
Både hon och Carl Philip uppges brinna för frågan Foto: Olle Sporrong

Sofias nya uppdrag: Hjälpa nätmobbade

Publicerad

Prinsessan Sofia har ett nytt uppdrag:

Hjälpa barn och ungdomar som mobbas på nätet. Hon och Carl Philip ska med sin bröllopsstiftelse aktivt arbeta mot nätmobbningen:

– Ja, det stämmer. Det är ett projekt som båda brinner för, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia startade en bröllopsstiftelse när de gifte sig förra året.

Precis som när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010, valde Carl Philip och Sofia att starta en stiftelse som ska hjälpa barn och ungdomar. Den bygger bland annat på frivilliga gåvor. Den som ger ett ekonomiskt bidrag får ett skriftligt tack från stiftelsen:

"Prinsparets stiftelse bildades i samband med giftermålet mellan prins Carl Philip och prinsessan Sofia 13 juni 2015. Syftet med stiftelsen är att främja och stötta barn och ungdomar i omsorgs- och utbildningsfrågor, ändamål som engagerar och ligger prinsparet varmt om hjärtat", skriver hovet.

Expressen kan nu berätta att det första stora uppdraget för Sofia och Carl Philip blir nätmobbning.

Paret har gemensamt kommit fram till att de ska försöka motverka mobbning på nätet.

– Näthat är ett stort problem i dag som både prinsen och prinsessan har identifierat som viktigt och något som de vill lyfta fram och göra en förbättring med, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Hur arbetet mot nätmobbning rent konkret ska gå till arbetar nu stiftelsens styrelse samt prinsparet med och det är Sofia och Carl Philip som gemensamt ska vara engagerade i arbetet tillsammans med en rad andra personer.

I högsta grad aktiva

– Det finns även andra personer som kommer vara motorer i stiftelsen, men både prins Carl Philip och prinsessan Sofia ska i högsta grad vara aktiva i detta. De kommer följa detta nära och vara involverade i arbetsprocessen, säger Margareta Thorgren.

Framöver kommer också en extern person att vara ansvarig för arbetet i stiftelsen mot nätmobbning. Vem det är vill hovet ännu inte avslöja:

– Nej, det kommer att ge sig framöver, förklarar Margareta Thorgren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag