Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofias liv förstördes efter bröstförstoringen

Sofia före (t.v.) och efter (t.h.) operationen.
Foto: Privat / Privat
Sofia med implantaten.
Foto: Privat / Privat

Trötthet, sjukdomar och en ingen livslust.

Det var Sofia Fagerstedts vardag i över tio års tid. Efter att ha blivit diagnostiserad med utmattningssyndrom upptäckte Sofia att det var något annat som gjorde henne sjuk – hennes bröstimplantat.

– Mitt senaste år har inte varit ett liv, säger Sofia.

2008 bestämde sig den då 22-åriga Sofia Fagerstedt från Stockholm för att göra en bröstoperation.

Det var någonting som hon kände att hon skulle må bättre av, då flera av hennes kompisar hade gjort samma sak.

– Jag tänkte väl att jag skulle få en mer symmetrisk kropp och det blir ju ett fint resultat, säger Sofia Fagerstedt, nu 33.

Men bara några månader efter att hon hade genomfört operationen började Sofia känna sig allt mer trött och blev ofta sjuk.

Våren 2009 gick hon till läkaren första gången och berättade att hon inte mådde bra, hade svårt att få i sig mat och bland annat ansiktet och fötterna var svällda.

– Jag var så trött och sjuk hela tiden. Jag hade även yrsel och var väldigt nedstämd, jag kunde ju inte leva som mina andra kompisar gjorde, säger Sofia.

Kraschade i september förra åren

Sedan det första besöket för tio år sedan har Sofia besökt läkaren med samma symtom ungefär två gånger per år. Men hon fick aldrig något riktigt svar på vad som kunde vara fel.

Sofia började tro att hon helt enkelt bara var en sådan person som var sjuk hela tiden.

– Det är klart att om man går till en läkare med de här symtomen så är det utmattningssyndrom de ser. Jag har ju aldrig sagt till en läkare att jag har bröstimplantat eftersom jag tänkte att det var irrelevant i det här sammanhanget, säger Sofia.

Sofias ansikte svullnade upp.
Foto: Privat / Privat
Även Sofias fötter svullnade upp.
Foto: Privat / Privat

Men i september förra året kraschade allt. Sofia blev sjukskriven och tog sig inte utanför dörren.

– Mitt senaste år har inte varit ett liv, säger Sofia som blev diagnostiserad med utmattningssyndrom.

Hon påbörjade då en sex månader lång rehabilitering. Men när hon i maj blev utskriven var det knappt någon förbättring.

– Jag tyckte att jag hade gjort allting rätt men där och då blev det lite som ett ”ja, vi får se vad som händer”.

”En chans att få tillbaka mitt liv”

En morgon i juli i år läste Sofia om det som kallas för ”breast implant illness”, eller BII, för första gången.

BII är väldigt omdebatterat och även om det inte är en officiell sjukdom, då sjukvården menar att det inte går att koppla symtomen till implantaten, menar tusentals kvinnor att de har drabbats av BII efter att ha satt in bröstimplantat.

Det här är "breast implant illness"

”Breast implant illness”, BII, är ingen officiell sjukdom, men tusentals kvinnor menar att de drabbats av det efter att ha gjort bröstoperationer där de lagt in implantat.


Symtomen för BII är bland annat kronisk smärta, trötthet, nedstämdhet, huvudvärk, sömnproblem, hjärndimma och ljuskänslighet.


I bland annat Facebook-grupper och under hashtaggen #breastimplantillness delar kvinnor med sig av sina berättelser och därav kommit fram till symtomen.


Källa: breastimplantillness.com 

Sofia läste på om vilka symtom som finns och insåg att hon kryssade för 44 av 50 symtom.

– Trots det tvivlade jag fortfarande på att det skulle vara implantaten som gjorde att jag mått så dåligt, men ju mer research jag gjorde och ju mer jag läste om andras berättelser, desto mer insåg jag att det var något på insidan som inte stämde.

Två och en halv vecka efter att hon hade börjat läsa på om ”breast implant illness” låg hon på operationsbordet.

– Det var som att jag förstod att jag har en chans att få tillbaka mitt liv nu, säger Sofia och fortsätter:

– Jag var så klart jättenervös innan operationen men jag var också otroligt lättad. Jag kände att kroppen var så himla trött, jag orkade inte mer.

Märker stor skillnad efter operationen

Det har nu gått två och en halv månad sedan Sofia tog ut sina bröstimplantat och hon känner redan en stor skillnad.

– Jag känner mig helt ärligt som en helt annan person, det är en sådan lättnad och lyckokänsla och det har jag inte känt på hur länge som helst.

Tröttheten är borta och svullnaden i såväl ansikte som fötter är borta.

– Allting blir ju lättare på morgonen om man vaknar upp och känner att man vill gå upp, för det har jag inte känt, säger Sofia.

Hon vill nu hjälpa andra som går igenom samma sak och har bland annat startat en insamling till en kvinna som själv inte har råd att betala sin operation.

– Det tog mig elva år att första att det var mina implantat det handlade om. Jag önskar att jag hade läst om det eller hört det tidigare för att förstå att det inte handlade om min kropp eller mitt psyke.

Går inte att utesluta en koppling

Per Hedén, plastikkirurg, föreläsare och grundare av Akademikliniken, forskar om bland annat ”breast implant illness” och menar att man måste vara noga med att poängtera att det ännu inte finns några vetenskapliga belägg för att BII är en riktig sjukdom.

– Det är en åkomma som man inte har någon förklaring till, det finns anekdotiska berättelser om kvinnor som har symptom men det finns ingen vetenskaplig bevisning att dessa symtom har någon koppling till implantaten. 

Samtidigt menar Per Hedén att man inte helt och hållet kan utesluta att det finns någon koppling till implantaten och symtomen.

– Men man ska vara lite försiktigt när man skyller de symtomen man har på implantaten, eftersom det finns många saker som kan ge de här symtomen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.