Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofias bild förvirrar alla – är det en semla eller en korv?

Sofia Westergrens skapelse förvirrar.
Foto: Privat
Korv eller semla?
Foto: Privat
En semla, så klart.
Foto: Privat

Vad är det egentligen som ligger på tallriken?

Bilden på Sofia Westergrens skapelse förvirrar. 

– Trots att jag visste vad jag hade haft i den så blev det lite snurrigt att äta den. 

Radion stod i bageriet Strömsholms marketenteri utanför Västerås. En radiopratare på P4 Västmanland pratade om semlor och vilka former de kan komma i.

En av idéerna var en falukorvssemlan.

I bageriet stod bagaren och konditorn Sofia Westergren och var av en slump precis i färd med att baka en sats semlor.

– Jag såg framför mig hur jag lite enkelt skulle kunna baka den här semlan, säger hon.

Grunden till falukorvssemlan.
Foto: Privat

"Hjärnan går bananas"

Sagt och gjort. 

Hon bakade semlan och ringde in till de lyriska radiopratarna.

Nu har kanalen lagt upp ett recept på skapelsen.


Bakad.
Foto: Privat

Falukorvssemlan innehåller bara vanliga ingredienser för en semla, det enda som är besläktat med en falukorv är bakverkets utseende.


LÄS MER: Populära recept på semlor 


Mandelmassa... Eller senap?
Foto: Privat

Efter att ha smakat sin skapelse konstaterar Sofia Westergren att semlan blev god.

– Det är ju helt traditionella smaker förutom att det är lite hallonsylt på som ska efterlikna ketchup, men eftersom den ser ut som en husmanstallrik så går hjärnan bananas, säger hon.

Hjärnan gick lite bananas, säger Sofia.
Foto: Privat

"Blev lite snurrigt"

Hon lurade nästan sig själv – trots att hon känner till ingredienserna.

– Jag fick den att se väldigt verklighetstrogen ut, vilket ju var meningen, men trots att jag visste vad jag hade haft i den så blev det lite snurrigt att äta den. 


LÄS MER: 7 typer av semlor att äta på fettisdagen 


Skapelsen i sin helhet.
Foto: Privat

Nu kan vi alltså addera ytterligare en mutation på den allt längre listan av märkliga semlor. 

Strömsholms marketenteri är ett traditionsenligt bageri och kommer att ha traditionsenliga semlor på menyn, berättar  Sofia Westergren. Men falukorvssemlan kommer att tillverkas på beställning. 


Följ oss gärna i sociala medier: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.