Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia omskakad av ärkebiskopens tal

UPPSALA DOMKYRKA. Här tar Sofia nattvarden ihop med kungen och prins Carl Philip i Uppsala domkyrka.

Efteråt skakades hon om av ärkebiskop Antje Jackeléns skarpa ord om flyktingssituationen i Europa:

– I den rådande situationen kan ingen slå sig för bröstet och säga att det görs tillräckligt.

Sofia var i dag med kungen och prins Carl Philip på kyrkomötets öppnande och gudstjänst i Uppsala domkyrka.

Sofia som är relativt ny i familjen visar ändå redan stora prov på erfarenhet som prinsessa. Här i dag i Uppsala domkyrka togs kungen, prinsessan Sofia och prins Carl Philip emot på trappan av bland andra ärkebiskop Antje Jackelén.

Med säkra steg gick Sofia, dagen klädd i en brun klänning, uppför mittgången inne i den pampiga domkyrkan och bänkarna var fullsatta med präster från svenska kyrkan i hela landet. Längst framme vid altaret och dopfunten hade tre karmstolar med blåvitrandig tygklädsel placerats för kungligheterna.

Kungen satte sig i mitten och på varsin sida hade han Sofia och Carl Philip. Det är numera en tradition att kungligheterna är med på kyrkomötets öppnande i Uppsala domkyrka. Tidigare har bland andra drottning Silvia och kronprinsessan Victoria gjort sällskap med kungen till det så högtidliga mötets öppnande.

"Ge aldrig upphoppet"

Det var biskopen i Lund Johan Tyrberg som i dag höll i gudstjänsten och det var även han som höll i predikan - något som kom att beröra alla kungligheter.

– När allt hopp är ute så måste vi visa att det finns ett hopp, vi måste möta dessa människor med hopplöshet i sina ögon, sa Johan Tyrberg från predikstolen och ingen kunde missa att förstå att han syftade på alla dessa människor som nu är på flykt.

Sofia som satt bara ett par meter ifrån nickade hela tiden instämmande i biskopens ord om hur vi alla måste ställa upp för de som är i kris. Sofia berättade nyligen under en resa i Sydafrika om flyktingsituationen:

– Jag tror att varenda människa kan bidra på sitt sätt och göra något. Jag har en stor tro att varje enskild individ kan göra en skillnad och hjälpa en medmänniska.

– Om det är så att börja med att se till att de som kommer till Sverige får den hjälp som de behöver till att bidra med pengar till de organisationer som faktiskt är på plats och gör en skillnad och gör något åt saken. Huvudsaken är att vi gör något.

Nu i Uppsala domkyrka när biskop Johan Tyrberg pratade om "att aldrig ge upp hoppet" nickade alla tre kungligheter instämmande. Efteråt förtydligade biskopen för Expressen vad han ville ha genom för budskap till kungen, prins Carl Philip, prinsessan Sofia och alla andra inne i domkyrkan:

– Att ge hopp vid hopplöshet!

60 miljoner på flykt

Var det specifikt flyktingssituationen i Europa som du tänkte på i din predikan för kungligheterna?

– Flyktingarna så klart och betona att det finns där ute så många andra som upplever en hopplöshet. Människor som vi kan inte ser. Det viktigaste är att veta att hoppet aldrig är ute. Aldrig.

Ärkebiskop Antje Jackelén skakade om alla inne i domkyrkan när hon med skarpa ord poängterade att vi alla måste göra mer för alla de som är på flykt:

– Just nu är 60 miljoner människor på flykt i världen. Så många har det inte varit sedan i slutet av andra världskriget. Det stora flertalet söker skydd i det egna landet eller lever i grannländer, delvis i flyktingläger. Hälften av alla flyktingar är barn.

Antje Jackelén sa varnande:

– Människor i nöd kan inte bordläggas.

Sofia på första rad nickade instämmande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.