Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia och Carl Philip om sitt första möte

Sofia Hellqvist, 30, och hennes blivande man, prins Carl Philip, 36, berättar nu om hur de träffades och vad de kände och känner för varandra.
Foto: TV4
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist fotograferade på Stockholms slott.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
TV4:s Tilde de Paula Eby, 42, har träffat Sofia och Carl Philip vid tre tillfällen för att ge en närbild av prinsparet inför bröllopet om två veckor.
Foto: TV4
"Jag kanske inte har känt kärlekens magi innan jag träffade Sofia", säger Carl Philip.
Foto: TV4
I framtiden vill prins Carl Philip fortsätta att lyfta upp dyslexi, jobba med design och gärna engagera sig i matfrågor.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt
"I min nya roll som prinsessa ser jag möjligheter att fokusera på viktiga frågor i samhället", säger Sofia Hellqvist.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Det blivande brudparet känner nu att bröllopet närmar sig. Och det känner sig nöjda att de lyckats sätta sin egen prägel på bröllopet, trots den stora uppståndelsen.
Foto: Jonas Ekströmer/Tt
1 / 7

Sofia Hellqvist, 30, och hennes blivande man, prins Carl Philip, 36, berättar nu om hur de träffades och vad de kände och känner för varandra.

I intervjuer med TT och TV4 berättar det blivande brudparet Sofia och Carl Philip om kärleken och om känslorna inför bröllopet om två veckor. 

– Jag kanske inte har känt kärlekens magi innan jag träffade Sofia, säger Carl Philip till TV4. 

TV4:s intervjuer – totalt två timmar – sänds i kväll, måndag, klockan 20.00 och nästa måndag den 8 juni klockan 20.00.

Expressen har tagit del av delar av intervjuserien.

Det blev känt för fem år sedan att Sofia Hellqvist, från Älvdalen, och Carl Philip börjat dejta.

I intervjun med TV4:s Tilde de Paula Eby berättar de att de träffades genom gemensamma vänner.

Sa det klick?

– Ja, i första ögonblicket, säger Sofia. 

– Ja, det tycker jag definitivt. Det fanns något som var väldigt spännande och lockande, säger Carl Philip i TV4-intervjun.

Sedan berättar de vad som var det första de fastnade för hos varandra.

Sofia säger:

– Jag börjar. Det finns en hel lista. Det första som jag uppmärksammade med Carl Philip var att han hade en enormt ödmjuk blick. Allt eftersom jag lärde känna Carl Philip upptäckte jag att han var otroligt jordnära, väldigt klok och väldigt ödmjuk. 

Carl Philip säger:

– Först och främst för att hon var så vacker – hennes ögon... Men också att hon är en fantastisk person: fötterna på jorden och ett härligt sätt att vara. Det finns så mycket bra att säga – hon är en härligt spännande person.  

Kärlekens magi

– Jag kanske inte har känt kärlekens magi innan jag träffade Sofia, men sedan jag träffade Sofia känner jag verkligen hur den kan transformera en person. 

Sofia säger:

– Jag håller helt med. Carl Philip är definitivt den rätta för mig. Han är min bästa vän på många sätt. Kärleken bygger en person oerhört.

Sofia berättar i intervjun om att hon har haft en fantastisk barndom i Älvdalen i norra Dalarna – nära till naturen och "jag var ett aktivt barn så det fanns mycket att göra."

– Jag hade en väldigt trygg och kärleksfull uppväxt, säger hon.

Tilde de Paula frågar i TV4-intervjun om deras olika uppväxt, och hur den skiljer sig. 

Carl Philip berättar:

– I det stora egentligen inte så jättemycket. Vi har båda systrar på var sin sida och vi var väldigt aktiva när vi var barn. Pappa är ju jätteaktiv och tycker om att vara i naturen, så den delen känner jag väl igen. 

"Samma sort, ungefär..."

– Vad som var väldigt skönt när vi åkte upp (till Älvdalen) var när jag träffade dina föräldrar och systrar i början. Det var samma sort, ungefär...

För TT:s reporter Sara K Lindquist berättar Carl Philip och Sofia vidare om kärleken – och om första mötet med svärföräldrarna. 

Sofia Hellqvist medger att det var nervöst från början. 

– Ja, självklart. Jag tror att alla är nervösa inför mötet med svärföräldrarna. Men det blåste bort ganska snabbt, säger Sofia som nu känner att hon har en plats i familjen. 

Fick en varm famn

Prinsen beskriver liknande känslor inför mötet med hennes föräldrar:

– Det var pirrigt i början, men sedan hur lugnt som helst. De välkomnade mig med en stor varm famn och var jättetrevliga. Jag tror att de hade en bild av mig, men sedan tror jag att Sofia givit en mer sann bild av mig än den som visats i medierna, säger Carl Philip till TT. 

Sofia Hellqvist samlar nu på sig erfarenheter och kunskap för att successivt komma in i det kungliga livet. 

På TT:s fråga om hon har gått så kallad prinsesskola svarar hon:

– Att prata med erfarna människor som finns i de sammanhang jag ska komma in i, att försöka förstå hur allt ligger till, det har självklart varit en process. Jag vet inte vad man menar när man utåt sett pratar om prinsesskola. Men om det handlar om att få kunskap och erfarenheter kring framtiden som gift med en prins så har jag definitivt fått det.

Ångrar inget

Men själva kändisskapet är inte nytt. Sofia Hellqvist har varit med i dokusåpan Paradise hotel och hennes modellbilder väckte stor uppmärksamhet i samband med att förhållandet med prinsen blev känt.

– Jag har svårt att säga att jag ångrar någonting som jag har gjort, det har verkligen varit erfarenheter i livet, säger Sofia till TT. 

Hon säger att hon har vuxit upp i en familj som har stöttat i allt hon har velat testa.

– Och kanske har jag inte alltid tänkt på konsekvenserna. Det är många som vill se att jag har gjort misstag i livet, medan jag ser det som erfarenheter.

Samtidigt berättar Carl Philip för TT:s reporter om hur det är att vara prins tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan. 

Berättade öppet om dyslexin

– Man får leva och vänja sig vid det, om jag ska citera mig själv. Kanske handlar det om att acceptera det. Nu känner jag en trygghet att kunna använda min prinsroll för att tala om till exempel dyslexi, att se en möjlighet att göra någonting bra av det.

På Idrottsgalan 2013 gjorde han en olycklig felsägning av siffrorna. Året därpå höll han tal i samma gala, skämtade om fjolårsmissen och fick något av en upprättelse. I tv-programmet Hellenius hörna berättade han sedan om både talet på galan och sin dyslexi.

– I dag är jag jätteglad att jag var öppen och berättade hur jag har haft det. Jag har fått brev och det är många unga som känner igen sig. När jag får höra hur andra relaterar till det – det går rakt in i hjärtat.

"Barn är underbart"

Det blivande brudparet känner nu att bröllopet närmar sig. Och det känner sig nöjda att de lyckats sätta sin egen prägel på bröllopet, trots den stora uppståndelsen. 

– Jag tror att vi har försökt sätta en röd tråd. Det har varit val av allt ifrån blomster till musik. Jag tror att det får oss att känna trygghet, när vi väl står där, att det inte är någon annan som har gjort det – utan det är vårt, i alla led, säger Sofia Hellqvist till TT. 

På frågan om barn i framtiden svarar paret snabbt: 

– Barn är underbart, men vi tar verkligen ett steg i taget.

I stället berättar paret om sina framtidsvisioner. 

I framtiden vill prins Carl Philip fortsätta att lyfta upp dyslexi, jobba med design och gärna engagera sig i matfrågor.

– Jag har alltid varit intresserad av djur och natur. När pappa började restaurera godset Stenhammar började jag få en större inblick och ville lära mig mer. Med det kom också intresset för mat, säger han till TT.

Vill fokusera på viktiga frågor

Sofia Hellqvist har varit en av grundarna till organisationen Project Playground och hon vill fortsätta att engagera sig i barn- och ungdomsfrågor.

– I min nya roll som prinsessa ser jag möjligheter att fokusera på viktiga frågor i samhället. Sådant som gör nytta, exempelvis har vi i samband med bröllopet startat en stiftelse vars syfte är att stödja barn och ungdomar.

TT: Beskriv en vision av er själva om tio år.

– Vi är ännu tryggare och starkare ihop, vi är ett jättebra team. Och att vi båda växer, och vår kärlek växer, säger prinsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.