Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia och Carl Philip får sitt drömhem

Prins Carl Philips stora förebilder - prinsparet Bertil och Lilian - bodde på Villa Solbacken. Nu har det nyförlovade paret bestämt sig för att flytta dit inför bröllopet.
Foto: Sven Lindwall
Prins Bertil köpte Villa Solbacken redan 1947 och flyttade in 1949 med prinsessan Lilian.<br>Bertil bodde där fram till sin död 1997.
Foto: Jan Delden
Villa Solbacken har sju rum och kök fördelat på 250 kvadratmeter bostadsyta med tillhörande inhäg- nad trädgårdstomt norr om Djurgårdsbrunnskanalen. Bottenvåningen i huset var prinsessan Lilians och prins Bertils vardagsrum och en trappa upp ligger sovrummen.<br>Det var här som prinsessan Lilian somnade in i mars förra året.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Carl Philip och Sofia Hellqvist får sitt drömboende inför bröllopet.

Paret har bestämt sig för att flytta in i Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm.

Renoveringsplanerna är redan fastställda och senast nästa år ska det stå klart.

Här levde i alla år hans två stora förebilder - prinsparet Bertil och Lilian.

Det är symboliskt.

Inför bröllopet nu sommaren 2015 ska Villa Solbacken- framlidna prins Bertils och prinsessan Lilians älskade bostad på Djurgården - göras i ordning för sina nya hyresgäster:

Prins Carl Philip och snart prinsessan Sofia av Sverige.

Snart i gång

Enligt uppgift har redan flera möten skett om renoveringen som snart ska sätta i gång. Det charmiga huset vid Djurgårdsbrunnskanalen ska bli ett toppmodernt hus för ett ungt prinspar.

- De kommer att bo där. Huset renoveras för att de ska kunna flytta in, säger en uppgiftslämnare till Expressen.

När prins Bertil avled 1997 ärvde prins Carl Philip Villa Solbacken med förbehållet att prinsessan Lilian skulle få bo kvar livet ut. Hon gick ur tiden i mars förra året och sedan dess har det stått tomt.

Nu kan Expressen avslöja att det är dit som Carl Philip och Sofia Hellqvist ska flytta i samband med bröllopet. I dag bor Carl Philip och Sofia Hellqvist redan på Djurgården i en våning som kungen disponerar. Den bostaden ligger alldeles i närheten av Villa Solbacken och det blir nu som att flytta hem för Carl Philip.

Har stått orört

Villa Solbacken har sedan prinsessan Lilian avled förra året stått orörd och när Expressen nyligen träffade förste hovmarskalk Mats Nilsson sa han:

- Det finns tankar för Villa Solbacken och det kommer att visa sig längre framöver.

Huset är två våningar och i stort behov av renovering. Det har ett fantastiskt läge och för Säpo är det relativt enkelt att skärma av då det ligger på en kulle med inga hus i absoluta närheten. Det var här som Lilian stilla somnade in i mars förra året.

Som en farfar

Planerna nu är att Carl Philip och Sofia Hellqvist ska bilda sin egen tillvaro i det som prins Bertil och prinsessan Lilian älskade i alla år. För Carl Philip var prins Bertil den farfar han aldrig fick, kungens far Gustaf Adolf avled i en flygplansolycka i januari 1947 på Kastrup. Lilian var också den farmor Carl Philip aldrig fick uppleva, kungens mor Sibylla dog 1972.

Prins Bertil testamenterade Villa Solbacken till Carl Philip för att han ville att huset skulle leva vidare i kommande kungliga generationer. Nu när Carl Philip, enligt uppgift till Expressen, har bestämt sig för Villa Solbacken är det en dröm som onekligen går in för två personer som inte längre finns i livet:

Prins Bertil och prinsessan Lilian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.