Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia: "Jag tror alla
kan bidra på sitt sätt"

Sofia är djupt berörd av flyktingkatastrofen i Europa.Foto: Torbjörn Selander
– Jag har en stor tro att varje enskild individ kan göra en skillnad, säger Sofia Hellqvist.Foto: Torbjörn Selander

PRETORIA. Sofia är djupt berörd av flyktingkatastrofen i Europa. På plats i Sydafrika och sitt första internationella uppdrag som prinsessa av Sverige säger hon skarpt till Expressen:

– Jag har en stor tro att varje enskild individ kan göra en skillnad. Om det är så att börja med att se till att de som kommer till Sverige får den hjälp som de behöver till att bidra med pengar till de organisationer som är på plats.

Hon avslöjar också känslorna kring första uppdraget, stora barnkonferensen i Pretoria och svärföräldrarnas hedersuppdrag till henne:

– Det här såg de som en självklarhet att låta mig representera familjen den här gången.

Det lyser om Sofia när hon kommer in på svenska residenset i Sydafrikas huvudstad Pretoria.

Hon är här i Sydafrika på sitt första uppdrag som prinsessa av Sverige. Prinsessdebuten i Sverige klarades alldeles nyligen av vid en rundresa med maken prins Carl Philip i Värmland.

Nu är Sofia i Pretoria för den stora barn- och ungdomskonferensen Global Child Forum - något som startades av kungen och drottningen redan 2009 och det är första gången som konferensen hålls i Sydafrika.

Tidigare har den varit i Sverige i bland annat Rikssalen. Nu är varken kungen eller drottning Silvia här. I stället representeras familjen av Sveriges allra senaste prinsessa - Sofia, hertiginna av Värmland.

– Nej, det är inte nervöst, säger Sofia snabbt när hon får frågan.

Sällskap av statsfru

Hon är inte ensam på resan till Sydafrika. För att hon ska känna sig hemma har drottning Silvia bett sin statsfru Kirstine von Blixen-Finecke att följa med på resan. Hon ska under en inskolningsfas fungera som en mentor för Sofia.

Nu finns Kirstine von Blixen-Finecke hela tiden diskret i bakgrunden, men i går kväll på svenska residenset i Pretoria behöver Sofia ingen hjälp.

Vant rör hon sig bland de över 60 specialinbjudna gästerna - många av dem talare på den stora konferensen i Pretoria.

– Det är en alarmerande situation i världen, men jag tycker att det nu hela tiden blir bättre i många avseenden, förklarar Sofia för ett par av gästerna.

"Den kan göra en skillnad"

Många vill komma fram och ta hennes hand. Hälsa på Sveriges senaste prinsessa. Men här inne på residenset i Pretoria vill Sofia inte prata om sin roll som prinsessa av Sverige - utan som en av deltagarna på Global Child Forum. Genom sin hjälporganisation Project Playground brinner Sofia för barns rättigheter och hon gör numera allt i sin makt för att hjälpa barn som lider.

– En sådan här konferens är så oerhört viktig. Den kan göra en skillnad och jag hoppas att jag på plats kan göra skillnad.

Hur viktig är en sådan här konferens?

– Oerhört viktig. Den är unik då den samlar allt från lokala organisationer, myndigheter, näringsliv. Det är alla sektorer. Alla är väldigt optimistiska till att göra en riktig skillnad och se till att det inte bara är prat utan att det även finns en praktisk del i slutändan, att man kan uppnå ett resultat.

Första internationella uppdraget sedan bröllopet och prinsesstiteln. Nervöst?

– Nej, faktiskt inte.

– Jag känner mig väldigt trygg med att det första internationella uppdraget som jag har är här i Sydafrika. Jag har varit här så pass mycket att jag känner mig hemma, säger Sofia och skrattar.

"Ligger mig nära till hands"

Expressen är enda media på plats och träffar henne i den lummiga trädgården inne på residenset. Varför hon fick åka på konferensen och representera familjen har hon ett snabbt svar på:

– Jag ska inte prata för mina svärföräldrar, säger hon diplomatiskt med ett leende.

– Men det ligger mig nära till hands och arbetat med barnrättsfrågor i flera år att de såg det som en självklarhet att låta mig representera familjen.

Hur känns det?

– Stolt och tacksam, så klart.

Kvällens värd var ambassadören Anders Hagelberg. Det är han och hustrun Lena som har välkomnat Sofia till mottagningen på residenset och det första hon fick se när hon klev in på residenset var två foton - ett på svärfar kungen och svärmor Silvia.

Sofia är en av huvudtalarna vid konferensen och vad hon ska prata om är fram tills dess hemligt. Men hon poängterar:

– Vi står i dag inför enorma utmaningar över hela världen. Viktigt att lyfta upp alla frågor som sker över hela världen i dag.

Flyktingkatastrofen som nu sker. Hur kan du och jag hjälpa till?

– Jag tror att varenda människa kan bidra på sitt sätt och göra något. Jag har en stor tro att varje enskild individ kan göra en skillnad och hjälpa en medmänniska.

– Om det är så att börja med att se till att de som kommer till Sverige får den hjälp som de behöver till att bidra med pengar till de organisationer som faktiskt är på plats och gör en skillnad och gör något åt saken. Huvudsaken är att vi gör något.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.