Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofia Hellqvists nya jobb – åt kungen

Sofia får ett nytt jobb - med kungen som chef. Foto: Robert Eklund
Det kan vara ett första steg mot en prinsesstitel. Foto: David Sica

Sofia Hellqvist skolas nu in i sitt framtida liv med Carl Philip.

Prinsens blivande hustru ska sluta som generalsekreterare för sitt livsverk Project Playground och vad Expressen erfar blir nya arbetet på hovet med svärfar kungen som chef - första steget mot en prinsesstitel.

Den som ska ta över hennes jobb i välgörenhetsorganisationen är Daniel Madhani.

I dag reser kronprinsessan Victoria hem från sitt snart veckolånga besök i Sydkorea. Hemma i Stockholm väntar en ny kollega på Stockholms slott.

Enligt vad Expressen erfar har personalen på hovet informerats om att prins Carl Philips fästmö Sofia Hellqvist ska börja arbeta där under våren. Med bara månader kvar till sommarens kungliga bröllop förbereder kungen och hans hovstab även för Sofia Hellqvists framtida liv i de kungliga korridorerna.

Sofia Hellqvist är i dag generalsekreterare för välgörenhetsorganisationen Project Playground, som hon grundade 2010 tillsammans med Frida Vesterberg. Organisationen har haft som syfte och mål att hjälpa barn och ungdomar att få en meningsfull fritid efter skolan. Sofia har tillsammans med Frida varit de två ansiktena utåt för Project Playground och under långa perioder har prinsens fästmö bott i Sydafrika och Kapstaden.

Fortsätter som hedersordförande

Sofia Hellqvist kommer att lämna det uppdraget, men fortsätter att vara verksam inom organisationen som aktiv hedersordförande. I stället kommer hon att arbeta på hovet, med egen arbetsplats på slottet - precis som de andra i kungafamiljen.

– Tack vare Sofias drivkraft och ledarskap har organisationen på kort tid utvecklats till den viktiga samhällsaktör vi är idag, säger Sofia Breitholtz, styrelseordförande Project Playground, i ett pressmeddelande.

Ny generalsekreterare för organisationen blir Daniel Madhani. Han var tidigare generalsekreterare för förbundet Unga forskare, som organiserar ett hundratal föreningar runtom i landet där medlemmarna träffas för att utveckla intresset för teknik och naturvetenskap.

– Jag är otroligt stolt och glad över den här möjligheten. Det är ett hedersuppdrag. Project Playground har en central och viktig roll i de områden de verkar i. Det finns en stark själ i Project Playground och en stark vilja att förändra på riktigt. Vår resa är långt ifrån klar och jag ser fram emot att kunna hjälpa ännu fler barn och ungdomar till en bättre framtid, säger han i ett pressmeddelande.

Naturligt steg för Sofia

Att Sofia Hellqvist slutar som generalsekreterare i sin välgörenhetsorganisation Project Playground för att börja arbeta på Stockholms slott och hovet ska inom kort offentliggöras.

Steget in på hovet är naturligt för Sofia och det följer till viss del vad prins Daniel gjorde i samband med sitt bröllop med kronprinsessan Victoria. Daniel avvecklade all sin affärsverksamhet när han 2010 gifte sig med kronprinsessan Victoria - allt för att kunna ha en prinstitel och finnas vid Victorias sida, nu senast i Sydkorea på en officiell resa.

Chris O'Neill valde att avstå en prinstitel vid bröllopet med prinsessan Madeleine för att kunna fortsätta med sin utländska finansiella verksamhet.

Offentliggörs vid bröllopet

Vad Sofia Hellqvist ska göra inom hovet är ännu inte känt, men det är utan tvekan ett stort steg mot en eventuell prinsesstitel. Det är i samband med bröllopet den 13 juni som det kommer att offentliggöras vilken titel Sofia Hellqvist ska få som hustru till prins Carl Philip. I dag tituleras Sofia Hellqvist "fröken" i alla kungliga sammanhang.

Om Sofia Hellqvist får en prinsesstitel är det bara en person som bestämmer:

Kungen.