Sofia Hellqvist gör debut på Slottet i kväll

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.
Foto: Suvad Mrkonjic
Bilfärden mot Sofia Hellqvists debut på Slottet.
Foto: Suvad Mrkonjic
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel.
Foto: Suvad Mrkonjic
Prins Carl Philip och hans fästmö Sofia Hellqvist.
Foto: David Sica
Endast ett fåtal har vetat om att Sofia Hellqvist ska närvara.
Foto: David Sica
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på Slottet.
Foto: David Sica
Kungaparet håller upp till fyra representationsmiddag per år på Stockholms slott.
Foto: David Sica
1 / 8

Här gör Sofia Hellqvist historisk debut på slottet.

Sofia anlände tillsammans med sin blivande make prins Carl Philip till kungaparets traditionella representationsmiddag vid 19.15 på tisdagen.

Bara ett fåtal har vetat om att hon ska närvara och på hovets officiella kalender finns hon inte med som en av gästerna.

- Det stämmer att Sofia Hellqvist ska vara med i kväll, bekräftar Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Det var vid 19.15 som prins Carl Philip körde in genom portarna i södra valvet till Stockholms slott. Vi hans sida i en äldre bil av märket Volkswagen Passat satt Sofia Hellqvist. Hon var festklädd och det var även Carl Philip. Orsaken var enkel:

I kväll är de med på kungens kalas på slottet. Första gången för Sofia Hellqvist.

Hon har tidigare fått vara med kungafamiljen vid viktiga officiella uppdrag. Senast vid riksmötets öppnande släppte kungen in sin blivande svärdotter i finrummet när hon var vid prins Carl Philips sida. Det var något som aldrig tidigare hade skett med varken Chris O'Neill eller prins Daniel före deras respektive kungliga bröllop.

Men det definitiva klivet in i kungliga världen gör Sofia Hellqvist i kväll på Stockholms slott.

Expressen.se kunde tidigare under kvällen avslöja att när kungafamiljen har en av sina årliga representationsmiddagar finns Sofia Hellqvist vid prins Carl Philips sida - en historisk debut som kommer att omskrivas om hennes första officiella jobbuppdrag på Stockholms slott vid fästmannens sida.

- Kungafamiljens representationsmiddagar kan vara ett sådant tillfälle där Sofia Hellqvist framöver kommer att medverka, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Varken kungafamiljen eller hovet har i förväg velat annonsera ut Sofia Hellqvist närvaro. I stället har det varit menat att bli en överraskning och därför stod Carl Philip själv uppsatt på den officiella hovkalandern. Sofia Hellqvists namn saknades.

Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarar för Expressen.se att Sofia Hellqvist framöver ska synas vid flera officiella uppdrag. Men att det kommer att avgöras från fall till fall.

För Sofia Hellqvist blir uppdraget med kungafamiljen det första officiella inne på Stockholms slott. Prinsens blivande hustru och resten av kungafamiljen beräknas komma till middagen kring 20.00 för att hälsa de inbjudna gästerna.

Kungaparet håller upp till fyra gånger per år en representationsmiddag på Stockholms slott och gäster brukar vara allt från vänner till familjen, näringslivsrepresentanter, landshövdingar, politiker och idrottsstjärnor.

Vilka som är inbjudna till kvällens middag blir offentligt efter 20.00 och likaså menyn som gästerna får avnjuta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.