Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Foto: Suvad MrkonjicPrins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Foto: Suvad Mrkonjic
Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Foto: Suvad Mrkonjic
Bilfärden mot Sofia Hellqvists debut på Slottet. Foto: Suvad MrkonjicBilfärden mot Sofia Hellqvists debut på Slottet. Foto: Suvad Mrkonjic
Bilfärden mot Sofia Hellqvists debut på Slottet. Foto: Suvad Mrkonjic
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Foto: Suvad MrkonjicKronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Foto: Suvad Mrkonjic
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. Foto: Suvad Mrkonjic
Prins Carl Philip och hans fästmö Sofia Hellqvist. Foto: David SicaPrins Carl Philip och hans fästmö Sofia Hellqvist. Foto: David Sica
Prins Carl Philip och hans fästmö Sofia Hellqvist. Foto: David Sica
Endast ett fåtal har vetat om att Sofia Hellqvist ska närvara. Foto: David SicaEndast ett fåtal har vetat om att Sofia Hellqvist ska närvara. Foto: David Sica
Endast ett fåtal har vetat om att Sofia Hellqvist ska närvara. Foto: David Sica
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på Slottet. Foto: David SicaKronprinsessan Victoria och Prins Daniel på Slottet. Foto: David Sica
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på Slottet. Foto: David Sica
Kungaparet håller upp till fyra representationsmiddag per år på Stockholms slott. Foto: David SicaKungaparet håller upp till fyra representationsmiddag per år på Stockholms slott. Foto: David Sica
Kungaparet håller upp till fyra representationsmiddag per år på Stockholms slott. Foto: David Sica

Sofia Hellqvist gör debut på Slottet i kväll

Publicerad

Här gör Sofia Hellqvist historisk debut på slottet.

Sofia anlände tillsammans med sin blivande make prins Carl Philip till kungaparets traditionella representationsmiddag vid 19.15 på tisdagen.

Bara ett fåtal har vetat om att hon ska närvara och på hovets officiella kalender finns hon inte med som en av gästerna.

- Det stämmer att Sofia Hellqvist ska vara med i kväll, bekräftar Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

Det var vid 19.15 som prins Carl Philip körde in genom portarna i södra valvet till Stockholms slott. Vi hans sida i en äldre bil av märket Volkswagen Passat satt Sofia Hellqvist. Hon var festklädd och det var även Carl Philip. Orsaken var enkel:

I kväll är de med på kungens kalas på slottet. Första gången för Sofia Hellqvist.

Hon har tidigare fått vara med kungafamiljen vid viktiga officiella uppdrag. Senast vid riksmötets öppnande släppte kungen in sin blivande svärdotter i finrummet när hon var vid prins Carl Philips sida. Det var något som aldrig tidigare hade skett med varken Chris O'Neill eller prins Daniel före deras respektive kungliga bröllop.

Men det definitiva klivet in i kungliga världen gör Sofia Hellqvist i kväll på Stockholms slott.

Expressen.se kunde tidigare under kvällen avslöja att när kungafamiljen har en av sina årliga representationsmiddagar finns Sofia Hellqvist vid prins Carl Philips sida - en historisk debut som kommer att omskrivas om hennes första officiella jobbuppdrag på Stockholms slott vid fästmannens sida.

- Kungafamiljens representationsmiddagar kan vara ett sådant tillfälle där Sofia Hellqvist framöver kommer att medverka, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Varken kungafamiljen eller hovet har i förväg velat annonsera ut Sofia Hellqvist närvaro. I stället har det varit menat att bli en överraskning och därför stod Carl Philip själv uppsatt på den officiella hovkalandern. Sofia Hellqvists namn saknades.

Hovets informationschef Margareta Thorgren förklarar för Expressen.se att Sofia Hellqvist framöver ska synas vid flera officiella uppdrag. Men att det kommer att avgöras från fall till fall.

För Sofia Hellqvist blir uppdraget med kungafamiljen det första officiella inne på Stockholms slott. Prinsens blivande hustru och resten av kungafamiljen beräknas komma till middagen kring 20.00 för att hälsa de inbjudna gästerna.

Kungaparet håller upp till fyra gånger per år en representationsmiddag på Stockholms slott och gäster brukar vara allt från vänner till familjen, näringslivsrepresentanter, landshövdingar, politiker och idrottsstjärnor.

Vilka som är inbjudna till kvällens middag blir offentligt efter 20.00 och likaså menyn som gästerna får avnjuta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag