Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofia gör stor kunglig debut – innan bröllop

Sofia Hellqvist kommer att få titeln prinsessa när hon och Carl Philip gifter sig om några veckor. Men redan nu ska hon alltså få representera Sverige.

Foto: /All Over Press

Det är första gången en blivande medlem av kungafamiljen får närvara vid ett statsbesök.

Foto: /All Over Press
Det är när Indien kommer på statsbesök som Sofia får representera Sverige. Här är indiens president Shri Pranab Mukherjee när de träffar tyska representanter på statsbesök i Tyskland.

Sofia gör stor kunglig debut mindre än veckor före bröllopet i Slottskyrkan.

Hon och Carl Philip ska tillsammans med kungaparet och kronprinsessparet representera Sverige när Indien kommer på statsbesök på måndag.

Det är första gången en blivande medlem av den svenska kungafamiljen fått närvara vid ett statsbesök redan före sitt giftermål.

Sofia Hellqvist gör på måndag det hittills tyngsta uppdraget som blivande prinsessa av Sverige och medlem av svenska kungafamiljen.

Carl Philips blivande hustru ska då vara med sin prins och större delar av kungafamiljen när Indiens president Shri Pranab Mukherjee kommer på statsbesök till Sverige. Det är en av de viktigaste händelserna för svenska kungahuset under 2015, förutom bröllopet i juni och Nobelfesten i december.

Sofia Hellqvist ska den 13 juni gifta sig med prins Carl Philip och som Expressen tidigare i dag kunde avslöja ska paret ha sin privata bröllopsfest kvällen före på Vaxholms Kastell.

Är helt unikt

Att Sofia Hellqvist nu får vara med vid ett inkommande statsbesök och representera kungafamiljen är unikt. Aldrig tidigare har en blivande medlem av kungafamiljen med en blivande kunglig titel fått vara med vid ett statsbesök. Besöken är till för att främja relationerna mellan de aktuella länderna och framför allt stärka banden och handeln mellan länderna och kungafamiljen har en tung roll vid statsbesöken.

Innan prins Daniel gifte sig med Victoria 2010 fick han aldrig vara med och representera kungahuset vid ett statsbesök. När Indiens president Shri Pranab Mukherjee landar på Arlanda för det tre dagar långa statsbesöket är det dessutom för det första statsbesök som en indisk statschef avlägger i Sverige. Kungaparet var för första gången i Indien redan 1993.

Bekräftat av kungahuset

På hovets hemsida bekräftar kungahuset nu att Sofia Hellqvist ska vara med vid statsbesöket. Hon och prins Carl Philip ska enligt familjens officiella kalender vara med vid statsbesöket på både söndag och måndag.

Indiens president Shri Pranab Mukherjee ska under besöket bland annat vara på Stockholms slott, besöka riksdagen och Rosenbad och åka båt i Hammarby Sjöstad och avsluta besöket i Uppsala. Vilka av programpunkterna som Sofia Hellqvist ska delta är i dagsläget oklart.

Boel Lindbergh på UD bekräftar nu Expressens uppgifter:

– Ja, de kommer att finnas med under statsbesöket.