Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sofia gör som Victoria – festen visas i tv

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip gifter sig den 13 juni och svenska folket kommer få möjlighet att följa festligheterna.
Foto: Mattias Edwall/Kungahuset.se
Prins Daniel och Victoria gifter sig i juni 2010.
Foto: Tomas Leprince
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill gifte sig i juni 2013.
Foto: All Over
På tisdagen publicerade Kungahuset.se flera bilder ur Sofia Hellqvists privata fotoalbum. Sofia Hellqvist föddes i Täby 1984 och döptes den 26 maj året därpå i Tibble kyrka.
Foto: Privat
Sofia och farfar Stig Hellqvist i januari 1988.
Foto: Privat/Kungahuset.se
Sofia Hellqvist växte upp i Älvdalen i Dalarna, hon gick sedan estetiskt program med musikalinriktning på Vansbro Utbildningscenter.
Foto: Privat/Kungahuset.se

SOLLIDEN. Nu är det klart.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist bröllop kommer att sändas i SVT.

Till skillnad från när prinsessan Madeleine gifte sig så får svenska folket nu följa den privata bröllopsfesten.

Lördagen den 13 juni följer tv-kamerorna med in på Stockholms slott och alla får se kungens tal till familjens nya medlem och landets allra senaste prinsessa - en kopia av vad kronprinsessan Victoria och Daniel gjorde 2010.

Så blir bröllopssändningen

PROGRAMLEDARNA

Programledare för sändningarna av bröllopet blir Ebba Kleberg von Sydow, Pernilla Månsson Colt och Mark Levengood. Kommentatorer blir John Chrispinsson och Roger Lundgren.

SÄNDNINGEN

■ Startar vid 15-tiden, i god tid före vigseln vid 16.30 i Slottskyrkan, och pågå sedan fram till cirka 23.30.

TALEN

■ De tal som kan komma att sändas i SVT är kungens, Carl Philips och Sofia Hellqvist pappa Eriks tal till sin dotter och nyblivna svärson. Även delar av bröllopsvalsen i Karl XI:s galleri och kaffet kan bli tv-sänt.

KÄNSLAN

■ Pernilla Månsson Colt, som tidigare bland annat haft programmet "Trädgårdsdags" om att leda sändningen:

"Det är nog bäst att uppföra sig. Jag måste vårda mitt språk. Det här är ju något glamouröst. Jag får ha andra kläder. Inte gummistövlar som i "Trädgårdsdags". Jag kommer att vara mer officiell och formell. Men för den skull förhoppningsvis inte opersonlig."

Du kan skicka en hälsning till bröllopsparet

Inför bröllopet har kungahuset skapat en speciell temasida inför bröllopet på sin sajt. Där kan man läsa om hur man kan ge gåvor och skicka hälsningar till bröllopsparet.

Paret vill helst att man ger ett bidrag till deras nystartade välgörenhetsstiftelse.

Kungahuset har även utlyst de officiella hashtaggarna för bröllopet: #kungligtbröllop2015 och #royalwedding2015.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill lät inte svenska folket ta del av deras privata fest när de gifte sig i juni 2013. Efter att paret hade klivit ut från Slottskyrkan och kortegen genom Stockholm och ut mot Drottningholms slott var avklarad så slocknade också tv-kamerorna.

Känslosamt tal

Under festen på Drottningholms slott höll Chris O'Neill ett känslosamt tal till sin nyblivna hustru och de som var med på middagen vittnade om att "det var bland det bästa tal de någonsin hade sett och hört". Chris O'Neill pratade bland annat om att han önskade att hans framlidna far Paul, dog i cancer 2004, hade fått möjlighet att träffa Madeleine och att han var övertygad om att han hade "älskat Madeleine".

Det känslosamma talet gick dock svenska folket helt miste om när prinsessan Madeleine hade bestämt att inga tv-kameror var tillåtna inne på privata festen.

Svenska folkets fest

Sofia Hellqvist gör nu helt tvärtemot sin blivande svägerska Madeleine. Expressen har tidigare avslöjat att SVT har fått sändningsrättigheterna till bröllopet den 13 juni och i går offentliggjordes att även delar av den privata bröllopsfesten ska visas upp för svenska folket - precis som kronprinsessan Victoria och Daniel gjorde vid sitt bröllop den 19 juni 2010.

Enligt uppgift till Expressen har Sofia Hellqvist tidigt varit helt klar på att vilja göra sin bröllopsfest till hela svenska folkets fest. Prins Carl Philip ska ha varit mer tveksam, men för Sofia Hellqvist har det aldrig funnits några tveksamheter:

Sänder även talen

Hela Sverige ska få följa deras bröllop och även delar av deras privata fest.

– Den här gången kommer vi att få sända även under middagen och talen, precis som under kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel, säger Meta Bergqvist, SVT:s projektledare för bröllopet.

Hon är SVT:s stjärnproducent och precis som Expressen tidigare har avslöjat skulle hon redan nu under våren gått i pension, men arbetar över bröllopet och även kronprinsessan Victorias födelsedag i sommar för att säkerställa högsta kvalitet.

– SVT sänder inledningen av middagen. Det finns ett stort intresse hos allmänheten att följa bröllopet varför paret valt att dela med sig av sin bröllopsdag, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Expressen kunde i går också avslöja att Sofia Hellqvist vid bröllopet den 13 juni får titeln prinsessa av kungen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.