Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sofia fick nog av de dåliga arbetsvillkoren

Foto: ALEXANDER DONKA

Läkarstudenten Sofia Zettermark fick nog av de dåliga arbetsvillkoren på demensboendet i Uppsala.

I ett Facebookinlägg berättade hon om den verklighet som hon och hennes kolleger möter varje dag - nu har inlägget delats över 5 600 gånger.

– Det tär på en att känna att man gör ett dåligt jobb - fast att man försöker, säger hon.

Under de sex veckor som Sofia Zettermark arbetade på vårdboendet Tunåsen i Uppsala var hon inte sällan varit först in på jobbet på morgnarna. På helgerna innebar det att hon under en timmes tid var ensamt ansvarig för att väcka, klä på och tvätta elva äldre dementa personer.

Vid lunch hade hon visserligen hjälp av en annan sommarvikarie, men det fanns aldrig några sjuksköterskor eller någon chef att rådfråga i medicinska frågor. Och att ta paus i arbetet, det var det inte tal om.

– Man jobbar för 110 procent med en stressklump i magen samtidigt som man känner att man inte kan göra tillräckligt. Det tär på en att känna att man gör ett dåligt jobb - fast att man försöker, säger hon och fortsätter:

– På ett demensboende är det ingen skillnad på en vardag och en helg. Den enda skillnaden är att det kostar mer pengar för att ta in personal. Men de boende ska tas upp, de ska ha frukost och allt är som vanligt.

 

 

Delades tusentals gånger

Förra lördagen fick Sofia Zettermark nog. I ett Facebookinlägg berättade hon om sina upplevelser från sommarjobbet. Inlägget var i första hand tänkt att nå hennes vänner, men det tog inte lång tid förrän det delats mer än 5 600 gånger.

– Det är viktigt att berätta att det här är en struktur som finns i hela Sverige och det handlar om att man inte lyssnar på undersköterskor som inte har lika stark röst som läkarna.

Tunåsens verksamhetschef Lisbeth Erkapers känner inte alls igen sig i Sofia Zettermarks beskrivning. Hon säger att hon blir upprörd när hon tar del av inlägget på Facebook.

– Jag uppfattar att den här unga damen som har så mycket tyckande och tänk uttrycker sig väldigt speciellt på Facebook, skulle jag vilja säga. Och det här stämmer inte alls överens med sättet jag jobbar.

Hon håller inte heller med om bemanningen på helgerna skulle vara för snål.

– Det är tre stycken på vardagarna och två stycken på helgerna. Och det är inget konstigt. Alla arbeten är tuffa i dag och det är inte mindre tufft att arbeta i äldrevården, säger hon.

 

 

”Väldigt upprörd”

När Expressen ringer upp Gunnel Jägare (M), ledamot i äldrenämnden i Uppsala, blir hon förvånad över Sofias Zettermarks berättelse.

– Det här gör mig väldigt upprörd, om det är så. Det verkar fullständigt vansinnigt, säger hon.

Caroline Andersson (S), som också sitter i nämnden, blir inte lika överraskad. Enligt henne har de borgerliga i kommunen länge enbart tittat på priser när de upphandlar, vilket har gått ut över bemanningen, menar hon.

Den förklaringen köper dock inte Gunnel Jägare.

– Utan att skryta tycker jag att vi har en väldigt bra äldreomsorg i Uppsala. Vi har verkligen jobbat med det och efter S styre hade vi kö på nära 300 till boenden. Det har vi inte i dag.