Södra latin inför könsneutralt omklädningsrum

Södra latins gymnasium inför könsneutralt omklädningsrum.
Foto: Johan Adelgren

Södra latins gymnasium på Södermalm i Stockholm inför ett könsneutralt omklädningsrum.

Det blir ett tredje, alternativt omklädningsrum för personer som inte känner sig bekväma med att byta om i rummen för tjejer respektive killar.

– Vi tycker att det är viktigt att frångå tvåkönsnormen, säger Louise Tidestad Vahlne som är en av initiativtagarna.

Enligt Dagens Nyheter blir skolan den första i Sverige med ett könsneutralt omklädningsrum.

Det handlar om ett mindre omklädningsrum som är låsbart. Rummet ska vara tillgängligt för alla som vill byta om enskilt och eleverna kommer att byta om en i taget.

– Eleverna menar att det måste finnas ett alternativ för personer som inte identifierar sig som kille eller tjej, säger Lillemor Larsson som är rektor på de samhällsvetenskapliga och humanistiska programmen


Louise Tidestad Vahlne, en av initiativtagarna.
Foto: Foto: Privat

Frångå tvåkönsnormen

Skolans elevförening har drivit frågan och skolledningen har slutit upp bakom dem.

Louise Tidestad Vahlne är representant för Hbtq-hörnan, en förening för lika sexualitet på skolan, och en av initiativtagarna bakom omklädningsrummet.

– Vi tycker att det är viktigt att frångå tvåkönsnormen. Det vill säga att vi anser att det inte bara finns två kön utan att det finns lika många som personer i världen, säger hon.

Storslagen invigning

Enligt Louise Tidestad Vahlne har eleverna jobbat med frågan under det senaste halvåret.

– Skolan har lyssnat väldigt bra på oss elever, säger hon.

Skolans elever jobbar även med att få skolan att använda det könsneutrala ordet "hen", att få hbtq-personer att bli uppmärksammade, att få ett mer jämställt luciatåg och att det alltid ska vara okej att vara som man är på skolan.

Det nya omklädningsrummet invigs den 6 maj klockan 15. Bland annat ska Hbtq-hörnans representanter hålla tal och skolan arrangerar musikuppträdanden. På plats för att klippa bandet för omklädningsrummet är konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, bland annat känd för utställningen "Ecce Homo" och konstverket där kungen äter pizza från Camilla Henemarks kropp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.