Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Södertälje sjukhus larmar efter misstaget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sandra Pedroso opererades på Södertälje sjukhus och fick ett brev hem som varnade för infektion.

Södertälje sjukhus använde torkmedel i stället för diskmedel när instrument skulle steriliseras.

31 personer opererades med instrumenten - och nu varnar sjukhuset för att patienter kan drabbas av infektioner på grund av misstaget.

– Hur kan man ha den här situationen på ett stort sjukhus? undrar patienten Sandra Pedroso, som nu väntar på besked om hon smittats med någon infektion.

Mellan den 2 och 6 juni hällde sjukhusets steriliseringstekniska avdelning torkmedel i stället för diskmedel i maskinen som rengör instrumenten.

– Det är väldigt snarlika förpackningar och det står på engelska på dem, förklarar tillförordnade chefsläkaren Florean Pietsch misstaget.

Sandra Pedroso skulle genomgå en operation den 3 juni. I torsdags förra veckan kom ett brev från sjukhuset med meddelande om att hon och 30 andra opererats med de instrument som inte steriliserats på rätt sätt och att det kan finnas risk för infektion.

– Det här är ett skämt. Hur kan man ha den här situationen på ett stort sjukhus? säger hon.

Ska anmäla saken

I fredags fick hon tid på vårdcentralen för att undersöka om hon smittats. Svaret har inte kommit än.

– Självklart är jag orolig. säger Sandra Pedroso, som ska anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag kan inte lämna det här, självklart ska jag gå vidare med det, säger hon.

Södertälje sjukhus ska, enligt Florean Pietsch, göra en Lex Maria-anmälan om händelsen. Enligt honom är risken mycket liten för att någon av patienterna ska ha smittats.

– Man har använt torkmedel vid en första rengöring av instrumenten. Rengöring är ett första steg, sedan sker ju uppvärmning och många andra olika steg, så själva steriliseringen har ju ändå skett, säger han.

Sjukhuset har kontaktat mikrobiologer i utredningen av händelsen.

– Man kan ju aldrig utesluta något i biologiska sammanhang, men risken för patienterna måste anses som mycket liten, säger Florean Pietsch.

Södertälje sjukhus har tidigare haft problem med smitta. Under sju månader fram till maj 2013 drabbades 34 personer av den resistenta bakterien VRE, uppger Länstidningen.

Enligt sjukhuset berodde detta sannolikt på att avdelningarna patienterna vistades på var för trånga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.